Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Κύπρος: Ανοιξαν οι φάκελοι των πετρελαίων

Κύπρος: Ανοιξαν οι φάκελοι των πετρελαίων

Στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής βρίσκονται οι τρεις αιτήσεις των τεσσάρων εταιρειών που ζητούν άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης άνοιξε τους τρεις φακέλους αιτήσεων παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου και λειτουργών της Υπηρεσίας Ενέργειας και, αφού τους υπέγραψε, τους παρέδωσε για περαιτέρω επεξεργασία και μελέτη από την αρμόδια υπουργική επιτροπή. Οι τρεις αιτήσεις, ως γνωστόν, προέρχονται μία από την αμερικανική εταιρεία «Noble energy» και δύο από την κοινοπραξία «DNO, Larsen Oil & Gas και IOR».

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εκτιμάται το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία «Noble energy», στην οποία συμμετέχουν και Ισραηλινοί, αιτήθηκε για έρευνες στο «οικόπεδο 12», το οποίο γειτνιάζει με περιοχή στην οποία ήδη η εταιρεία δραστηριοποιείται μετά από άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, δίνει την ευκαιρία και την προσδοκία ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας για διασφάλιση των οικονομικών τους δικαιωμάτων στην περιοχή.

Η Λευκωσία έχει ήδη ετοιμάσει την πρότασή της, την οποία και διαβίβασε πάλι προς το Ισραήλ για μελέτη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: