Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Μπλόκο Σαρκοζί σε 5 κρίσιμα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Μπλόκο Σαρκοζί σε 5 κρίσιμα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Την καθυστέρηση του ανοίγματος των πέντε κρισιμότερων τομέων (κεφαλαίων) που αφορούν τις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας ζητεί η Γαλλία, διότι η συζήτησή τους προϋποθέτει την πλήρη ένταξη της Αγκυρας στην 27μελή Ευρωπαϊκή Ενωση. Διερμηνεύοντας τις προγραμματικές τοποθετήσεις του νέου Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι το Παρίσι δεν θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών που δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη ένταξη, ο εκπρόσωπος του Σαρκοζί διευκρίνισε τα απαγορευτικά προς συζήτηση κεφάλαια.

Αυτά είναι: οι αγροτικές επιδοτήσεις και η περιφερειακή βοήθεια -πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα προγράμματα δαπανών της ΕΕ-, το ευρώ, η θέση της Τουρκίας σε θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και το δικαίωμα των Τούρκων στην ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας προκάλεσαν ένα νέο κύμα προβληματισμού στην Αγκυρα, λίγες ώρες αφότου η τουρκική διπλωματία είχε σπεύσει να εκφράσει την ικανοποίησή της για τις προγραμματικές δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί. Οπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο Γάλλος εκπρόσωπος Νταβίντ Μαρτερόν, «ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει ρήξη στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα αυτό».

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος χθες προσκλήθηκε χωρίς τη μαντιλοφορούσα σύζυγό του στις επίσημες τελετές για την Ημέρα της Νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει ήδη εκπονήσει πρόγραμμα διπλωματικής επίθεσης προς την ΕΕ για την αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», επίλεκτα στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ θα επισκεφθούν τον ερχόμενο μήνα το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, όπως και τις πρωτεύουσες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, αναζητώντας τη σύμπηξη συμμαχιών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή διπλωματική επίθεση θα διαδραματίσει ο Σουάτ Κινικίογλου, γερμανοτραφείς μεταρρυθμιστής, στέλεχος του ΑΚΡ, ο οποίος επανήλθε στην πολιτική ζωή της Αγκυρας, αφού εργάστηκε στο αμερικανικό τμήμα του Ιδρύματος Μάρσαλ. Ιδιαιτέρως υπογραμμίζουν οι ξένοι παρατηρητές ότι η σύζυγος του Κινικίογλου, σε αντίθεση με τη σύζυγο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν φορά μουσουλμανική μαντίλα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: