Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Κουρδιστάν: Οι ΗΠΑ οφείλουν να μας προστατεύσουν

Κουρδιστάν: Οι ΗΠΑ οφείλουν να μας προστατεύσουν

Oι Κούρδοι ηγέτες δήλωσαν χθες πως σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να τους προστατεύσουν σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ.

Γνωστοποίησαν ακόμη πως θα εξακολουθήσουν να κάνουν συμφωνίες με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ιρακινής Κυβέρνησης.

Ο αντιπρόσωπος της Κουρδικής Κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον Qubad Talabani είπε σήμερα πως "oι αμερικανικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες από τα Ηνωμένα Έθνη να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και να προστατεύσουν τον Ιρακινό λαό." Πρόσθεσε όμως ότι ανησυχεί πως οι ΗΠΑ δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν αναφέρονταν στο ψήφισμα 1546 των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εξουσιοδοτεί την πολυεθνική δύναμη που εδρεύει στο Ιράκ ώστε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας.

Πηγή: World Peace Herald

Νέοι ισχυρισμοί από την Τουρκία για παρενόχληση μαχητικών της στο Αιγαίο

Νέοι ισχυρισμοί από την Τουρκία για παρενόχληση μαχητικών της στο Αιγαίο


Για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο κατηγορεί την Αθήνα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Εντύπωση προκαλεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet που ανεβάζει τους τόνους με τον ελληνικό τίτλο: «Φτάνει πια βρε γείτονα».

Με ανακοίνωση που ανήρτησε την Παρασκευή στον δικτυακό του τόπο, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίζεται ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες ελληνικά μαχητικά παρεμπόδισαν σε οκτώ περιπτώσεις αντίστοιχα τουρκικά που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του χρόνου συνήθη πρακτική του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αποτελεί η δημοσίευση ανάλογων καταγγελιών, αναφορικά με τις αναχαιτίσεις από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των τουκρικών μαχητικών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και παραβαίνουν του κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί οι διαστάσεις που επιχειρεί να δώσει η Hurriyet, σε μία στιγμή που η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα με τις ΗΠΑ, όσον αφορά στο ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ και το θέμα του ψηφίσματος από το αμερικανικό Κονγκρέσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Και για παραβιάσεις στη θάλασσα μιλά η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε άλλη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και πυροβόλησε κατά τουρκικών αλιευτικών σκάφών.

Στην ανακοίνωση το Επιτελείο αναφέρει ότι: «Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα χθες (Πέμπτη) στις 00.50 ώρα στην περιοχή Αϊβαλίκ, του Μπαλικεσίρ και παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά σκάφη με τη χρήση ισχυρών προβολέων και πυροβολισμών».

Συνεχίζει η ανακοίνωση αναφερόντας ότι: «Ένα ακόμα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 20 λεπτά, στην περιοχή Τσεσμέ της Σμύρνης, σήμερα (Παρασκευή), στις 7.30».

Σύμφωνα με το τουρικό γενικό επιτελείο έχει ενημερωθέι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ώστε να προβεί «στις απαραίτητες ενέργειες».

Πηγή: in.gr

Τουρκικές αιτιάσεις

Τουρκικές αιτιάσεις


Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και πυροβόλησε σε τουρκικά αλιευτικά σκάφη, σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

"Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή Αϊβαλίκ, του Μπαλικεσίρ και παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά σκάφη με τη χρήση ισχυρών προβολέων και πυροβολισμών", γράφει η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου που εξεδόθη στην ιστοσελίδα του.

"Ένα ακόμα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 20 λεπτά, στην περιοχή Τσεσμέ της Σμύρνης, γράφει επίσης η ανακοίνωση.

"Ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες", καταλήγει η ανακοίνωση του επιτελείου.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Το ΠΚΚ απειλεί πως θα κτυπήσει τους τουρκικούς πετρελαιαγωγούς αν δεχτεί επίθεση

Το ΠΚΚ απειλεί πως θα κτυπήσει τους τουρκικούς πετρελαιαγωγούς αν δεχτεί επίθεση

Οι Κούρδοι αντάρτες απείλησαν σήμερα πως αν τους επιτεθούν τα τουρκικά στρατεύματα θα κτυπήσουν τους αγωγούς πετρελαίου.

"Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με τους αγωγούς πετρελαίου...διεξάγουμε όμως έναν αμυντικό πόλεμο. Εφόσον οι αγωγοί που διασχίζουν τα κουρδικά εδάφη αποτελούν πηγή εσόδων και χρηματοδότησης της επιθετικότητας του τουρκικού στρατού, είναι πολύ πιθανό να στοχοποιηθούν από τους αντάρτες," δήλωσε στο κουρδικό πρακτορείο Firat o διοικητής του ΠΚΚ Murat Karayilan.

Το ΠΚΚ απείλησε και στο παρελθόν πως θα πλήξει οικονομικούς στόχους στην Τουρκία. Οι απειλές του τώρα αποκτούν άλλη διάσταση έπειτα από την έγκριση μιας επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: Reuteurs

O χειμώνας περιορίζει τις επιλογές της Άγκυρας

O χειμώνας περιορίζει τις επιλογές της Άγκυρας

Ο τουρκικός στρατός έλαβε ήδη το πράσινο φώς για επιχειρήσεις καταδίωξης των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, εντούτοις ο χειμώνας που πλησιάζει και η πιθανότητα να παγιδευτούν τα τουρκικά στρατεύματα στους ορεινούς όγκους του Βορείου Ιράκ προβληματίζουν τους επιτελείς στην Άγκυρα.

"Εάν σχεδιάζουν πράγματι να πραγματοποιήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Σε μερικές εβδομάδες οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή θα επιδεινωθούν. Έκαναν ήδη την εμφάνιση τους τα πρώτα χιόνια," δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Gareth Jenkins, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον τουρκικό στρατό.

Οι Τούρκοι στρατηγοί δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και εναντίον βετεράνων Κούρδων ανταρτών που γνωρίζουν και εκπαιδεύονται για χρόνια στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο NJ Gohel, διευθυντής του Ιδρύματος Ασίας - Ειρηνικού είπε ως για να έχουν αποτέλεσμα οι τουρκικές επιχειρήσεις, τα στρατεύματα θα πρέπει να προελάσουν τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα εντός της ιρακινής επικράτειας.

"Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πολύ επικίνδυνο εφόσον πολύ σύντομα θα εμπλέκονταν σε ανταρτοπόλεμο με τους Κούρδους. Οι αντάρτες του ΠΚΚ μετακινούνται πολύ γρήγορα. Οι τουρκικές δυνάμεις θα κυνηγούν έναν αόρατο εχθρό που αναμιγνύεται πολύ εύκολα με τους τοπικούς πληθυσμούς και διαθέτει κρυψώνες στα βουνά. Οι προηγούμενες εμπειρίες του Βιετνάμ και του Αφγανιστάν απέδειξαν πως ένας συμβατικός στρατός, όσο καλά εξοπλισμένος και αν είναι, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα ανταρτοπόλεμο.Επομένως, η Τουρκία θα περιοριστεί σε αεροπορικές επιθέσεις και καταδρομικές επιδρομές των ειδικών δυνάμεων."

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως στα τουρκο-ιρακινά σύνορα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 70 000 με 100 000 στρατιώτες. όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του τουρκικού στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, "έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για μια επιχείρηση εκτός των συνόρων. Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να διεξαγάγει οποιαδήποτε επιχείρηση ανά πάσα στιγμή."

Ο Jekins επισημαίνει πως μια μικρής έκτασης επιχείρηση εντός του Βορείου Ιράκ είναι πολύ πιθανή, εφόσον "κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε πως η Τουρκία δεν μπλοφάρει."

Πηγή: Gulf News





Η πρόταση των οκτώ σημείων του Τάσσου Παπαδόπουλου

Η πρόταση των οκτώ σημείων του Τάσσου Παπαδόπουλου

Η πρόταση των οκτώ σημείων που υπέβαλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ως εξής:

Πρώτο, εντός δύο εβδομάδων να υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα σηματοδοτήσει τη λειτουργία των ομάδων εργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.

Δεύτερο, εντός τριών εβδομάδων από τη λειτουργία των ομάδων εργασίας, να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τα σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους θεμάτων, που ήδη ανταλλάγησαν.

Τρίτο, σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.

Τέταρτο, οι δύο ηγέτες να συναντώνται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες ή και στη βάση της προόδου που θα επιτελείται.

Πέμπτο, δημιουργία κοινωνικού φόρουμ διαλόγου από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Εκτο, διάνοιξη οδού Λήδρας και οδοφράγματος Λιμνίτη, καθώς και υιοθέτηση άλλων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών που ήδη υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη ή και άλλων.

Εβδομο, εφαρμογή άμεσων μέτρων στη βάση της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους και

Ογδοο οι δύο ηγέτες να συναντήσουν εντός δέκα ημερών τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις εργασίες της.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Οργή κατά Λιλλήκα

ΑΚΕΛ: Οργή κατά Λιλλήκα

Εξέπληξε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων η έκταση του θυμού του Προέδρου της Βουλής για τον Γ. Λιλλήκα

Την έκρηξη οργής του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Λιλλήκα που κρίθηκαν υποτιμητικές, αν όχι ασεβείς για το Κοινοβούλιο, έζησαν χθες αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων που μετείχαν στη πρωινή σύσκεψη στη Βουλή. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους παρισταμένους ήταν το μέγεθος της οργής του κ. Χριστόφια για τη συμπεριφορά του κ. Λιλλήκα κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σήμερα, υπό την ιδιότητα του συντονιστή του επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κ. Χριστόφιας εκφράστηκε έντονα και για τη μη ενημέρωσή του, ως προέδρου της Βουλής, για τις νέες θέσεις και προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα οδοφράγματα και την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Φέρεται δε σε κάποιο σημείο να είπε πως "θέλουν να καταργήσουν τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής" και διερωτήθηκε: "Εισηγείστε να μην απαντώ;".

Η αναφορά αυτή του κ. Χριστόφια ήρθε ως απάντηση σε παρατήρηση του γενικού γραμματέα των Οικολόγων Γ. Περδίκη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων από τον κ. Χριστόφια για την προχθεσινή του δήλωση που απαντούσε στις ευθύνες που επέρριψε στη Βουλή ο κ. Λιλλήκας για ανεπαρκή δραστηριοποίηση προς το γερμανικό Κοινοβούλιο για αποτροπή της γνωστής απόφασής του για την "απομόνωση" των Τ/Κ.

Ευθύνη Κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Χριστόφιας μοίρασε στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων την επιστολή που είχε αποστείλει ο ίδιος προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου για αποτροπή ή διαφοροποίηση εκείνης της απόφασης καθώς και της επιστολής του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, με την οποία τους καλούσε να δραστηριοποιηθούν προς τις κομματικές ομάδες τους στην Ευρώπη για το ίδιο θέμα. Τόνισε ότι η Βουλή έκανε όλα όσα όφειλε και μπορούσε να κάνει, μετά που ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση, φέρεται να είπε ο κ. Χριστόφιας, αφού η πρωτοβουλία για εκείνη την απόφαση προήλθε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

"Διατακτικό περιεχόμενο"
Ο κ. Χριστόφιας, πάντα σε πολύ ψηλούς τόνους, αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης της Βουλής από τον κ. Λιλλήκα όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Εξωτερικών. Φέρεται να τον κατηγόρησε ότι απέστελλε στη Βουλή επιστολές "με διατακτικό περιεχόμενο", ως η Βουλή να ήταν παράρτημα του Υπουργείου του. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε μιλήσει γι' αυτό το θέμα με τον ίδιο τον κ. Λιλλήκα και του υπέδειξε πως στη Βουλή το Υπουργείο του πρέπει να απευθύνεται στη βάση συνεργασίας επί ίσοις όροις, αλλά η ίδια νοοτροπία συνεχίστηκε. Στο σημείο αυτό παρενέβη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο γενικός διευθυντής της Βουλής που υπέδειξε πως ανάλογου περιεχομένου είναι και επιστολές που λαμβάνει και σήμερα η Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναπλ. διαπραγματευτής
Οι παριστάμενοι (Ν. Κατσουρίδης, Χρ. Πουργουρίδης, Α. Αγγελίδης, Γ. Ομήρου, Δ. Συλλούρης, Ρ. Ερωτοκρίτου, Γ. Περδίκης) συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να ενημερώνονται για σημαντικές εξελίξεις ή πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Όταν όμως ηγέρθη θέμα ότι πέρα από Προεδρεύων της Δημοκρατίας, σε περιπτώσεις απουσίας του Προέδρου, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι θεωρητικά και αναπληρωτής διαπραγματευτής υπήρξαν διαφωνίες, με εντονότερη εκείνη του Δημήτρη Συλλούρη. Στα αξιοσημείωτα περνούν επίσης οι έντονες αναφορές του Ν. Κατσουρίδη για χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν για τις "διαβαθμίσεις" που έχει η υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ιστορική συμφωνία στη Λισαβώνα

Ιστορική συμφωνία στη Λισαβώνα

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τη συνθήκη που θα μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των 27, αντικαθιστώντας το Ευρωσύνταγμα, τερματίζοντας έτσι την κρίση αξιοπιστίας των τελευταίων δύο χρόνων για το μέλλον της Ευρώπης.

"Με αυτή τη συνθήκη, η Ευρώπη δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για το μέλλον κινείται... Καταφέραμε να εξέλθουμε από το τυφλό αδιέξοδο στο οποίο είχαμε βρεθεί", δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που προήδρευσε της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι ηγέτες συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον με ανακούφιση και επικύρωσαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με σαμπάνια. Η συμφωνία θα υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου.

Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην Ένωση μία προεδρία με μακρά θητεία, έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά κοινοβούλια.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τα μεσάνυχτα, τερματίζοντας έτσι την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους, το 2005. Η απόρριψη του ευρωσυντάγματος θεωρήθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας για έναν οργανισμό που πολλοί Ευρωπαίοι τον θεωρούν γραφειοκρατικό.

Αυτή τη φορά μόνον η Ιρλανδία αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης απευθείας από τον λαό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι "όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της το τέλος. Με αυτούς τους θεσμούς τώρα, μπορούμε να δώσουμε προσοχή στις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους πολίτες μας".

Για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, η Ιταλία κέρδισε άλλη μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πολωνία εξασφάλισε εγγυήσεις ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις μικρές ομάδες κρατών να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να ανατρέπεται μόνον με ομοφωνία και επιπλέον οι Πολωνοί κέρδισαν μία μόνιμη θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπήρξαν επίσης συμβιβασμοί σε θέματα που έθεσαν η Αυστρία και η Βουλγαρία.

Η Βαρσοβία, που πριν από τη σύνοδο της Λισαβόνας είχε απειλήσει ότι θα καθυστερήσει τις συνομιλίες εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της για το νέο τρόπο ψηφοφορίας επί των συμφωνιών, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε αυτό το βασικό ζήτημα που έθεσε. "Η Πολωνία πέτυχε όλα όσα ήθελε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, απορρίπτοντας τις εσωτερικές πιέσεις για δημοψήφισμα επί της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που ζήτησε το Λονδίνο ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας δεν θα υπονομεύεται από τη νέα συνθήκη.

"Σε κάθε σημείο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίσουμε ότι διαφυλάττονται τα συμφέροντα του βρετανικού λαού", δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν, χρησιμοποιώντας 19 φορές τον όρο "βρετανικά εθνικά συμφέροντα" στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Η Ιταλία πήγε στη σύνοδο επιμένοντας στη διατήρηση της ισοτιμίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία στις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το νέο υπολογισμό για την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου με βάση τον πληθυσμό των κρατών-μελών. Η πορτογαλική συμβιβαστική πρόταση, δίνει στην Ιταλία 73 έδρες, όπως η Βρετανία, αλλά μία λιγότερη από τη Γαλλία.

Ένα εμπόδιο ήρθη όταν η Αυστρία αποδέχτηκε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβολή των νομικών ενεργειών εναντίον της για πέντε χρόνια, με αφορμή τις ποσοστώσεις που θέτει στην αποδοχή ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της. Οι ποσοστώσεις ορίστηκαν για να σταματήσει το κύμα των φοιτητών από τη γειτονική Γερμανία στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές της Αυστρίας.

Ένα άλλο εμπόδιο που ρυθμίστηκε ήταν η επιμονή της Βουλγαρίας στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να ταιριάζει στην κυριλλική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε να εκφέρεται η λέξη "Ευρώ" με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες. Τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Βούλγαρους να λένε το νόμισμα όπως ταιριάζει στη γλώσσα τους και έτσι επιλύθηκε και αυτό το πρόβλημα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Λύση Σκoτίας ή Καταλονίας στο Κουρδικό

Λύση Σκoτίας ή Καταλονίας στο Κουρδικό

Η μόνη λύση στο Κουρδικό είναι η δημιουργία ενός ημιαυτόνομου κράτους τύπου Σκοτίας ή Καταλονίας στο εσωτερικό της Τουρκίας, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στους Τάιμς του Λονδίνου ο διοικητής του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν. Από το κρησφύγετό του στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ, ο Καραγιλάν δήλωσε πως οι μαχητές του θα αντισταθούν «μέχρι τέλους», αν η Τουρκία κάνει την «τρέλα» να εισβάλει.

«Δεν φοβόμαστε την Τουρκία και τον στρατό της», είπε ο διοικητής του ΡΚΚ, υποστηρίζοντας ότι έχει υπό τις διαταγές του 7.000-8.000 μαχητές και 20.000 άοπλους εθελοντές.

Μολονότι κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι του από έναν συμβιβασμό Αγκυρας-Βαγδάτης, ο Καραγιλάν είπε πως δεν ανησυχεί μήπως το ΡΚΚ πιεστεί να εγκαταλείψει τις θέσεις του, είτε από την ιρακινή κυβέρνηση είτε από την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Είμαστε στο Κουρδιστάν, ανάμεσα σε Κούρδους, επάνω σε κουρδικά βουνά. Ζούμε ελεύθερα και δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι», είπε στην απεσταλμένη των Τάιμς, Ντέμπορα Χέινς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ανησυχία για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές

Ανησυχία για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές

ΑΝΗΣΥΧΙΑ με αφορμή τις προβλέψεις της ΕΜΥ για ακραία καιρικά φαινόμενα, εκφράζει ο δήμαρχος Γόρτυνος Αρκαδίας κ. Κώστας Μιχόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι υπάρχουν οικισμοί του δήμου του, όπως Καρβουνάρι, Καλυβάκια και Κατσίμπαλη, που κινδυνεύουν από ενδεχόμενο υπερχείλισης του Αλφειού ποταμού, αφού, όπως ο ίδιος σημειώνει, στον Αλφειό ποταμό δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση μετά τις φωτιές και ζητά να ενταθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Πιο καθυχαστικός με δηλώσεις του είναι ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Τάκης Μπούρας, ο οποίος επισημαίνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετά σημεία αντιδιαβρωτικά έργα και αντιπλημμυρικά, σημειώνει και αυτός όμως ότι αν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή που έχουν προγραμματιστεί.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε μέγγενη τώρα το ΡΚΚ

Σε μέγγενη τώρα το ΡΚΚ

Με την επιθετικότητά της η Τουρκία κατάφερε σε πρώτη φάση να διχάσει τους Ιρακινούς Κούρδους και να περιάγει σε απομόνωση το ΡΚΚ. Παρ όλο που δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν χθες στο Ερμπίλ και σε άλλες πόλεις του ιρακινού Κουρδιστάν κατά της τουρκικής εισβολής -ζητώντας μάλιστα την προστασία του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας- ο στρατιωτικός εκβιασμός της Τουρκίας δείχνει σιγά σιγά να αποδίδει.

Μετά τον Κούρδο πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος κάλεσε το ΡΚΚ «είτε να διακόψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα είτε να εγκαταλείψει τη χώρα», χθες ο -επίσης Κούρδος- υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί ζήτησε από το ΡΚΚ «να εγκαταλείψει το ιρακινό έδαφος το συντομότερο και να πάψει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον βασανισμένο λαό του».

Ο Ζεμπαρί, βέβαια, απέκλεισε μια αδελφοκτόνο μάχη των Πεσμεργκά με το ΡΚΚ, με το επιχείρημα πως οι κουρδικές μονάδες έχουν σταλεί στη Βαγδάτη και σε άλλα «θερμά» σημεία της χώρας. Προειδοποίησε, όμως, την Τουρκία πως αν εισβάλει σε κατοικημένες περιοχές, θα βρει αντιμέτωπους και τους Πεσμεργκά, δηλαδή τον οργανωμένο στρατό του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Ιρακινός υπουργός εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει μαζική εισβολή, αλλά «το πολύ πολύ να βομβαρδίσει από αέρος κάποιες ορεινές θέσεις του ΡΚΚ». Επανέλαβε πάντως την έκκληση της Βαγδάτης για διάλογο, χαρακτηρίζοντας το πράσινο φως της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης «δαμόκλειο σπάθη πάνω από την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Εκκληση για διάλογο στους «Τούρκους φίλους» απηύθυνε και η τοπική κυβέρνηση του Ερμπίλ, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε από το Κάιρο πως η χώρα του ελπίζει ακόμη να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γι αυτόν τον σκοπό προσφέρεται η περιφερειακή διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή παρατηρητών του G8.

Πάντως ο Μπαμπατζάν προειδοποίησε πως αν χρειαστεί, η χώρα του δεν θα διστάσει να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ξένο έδαφος.

Μολονότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εκτίμησε πως η Αγκυρα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε τους διαξιφισμούς με την Ουάσιγκτον. «Αυτοί που μας επικρίνουν (σ.σ.: δηλαδή ο Μπους) δεν μας εξηγούν τι κάνουν στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία εφαρμόζει τους ίδιους διεθνείς κανόνες που εφάρμοσαν οι Αμερικανοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Σημειώνεται πως οι Κούρδοι διαδήλωσαν ακόμη και στο Ντοχούκ, μια πόλη 200.000 που βρίσκεται κυριολεκτικά στην μπούκα των τουρκικών κανονιών. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα και τα χωριά της γίνονται καθημερινά στόχος του τουρκικού πυροβολικού.

Χ. ΓΚΙΟΥΛ
Με μαντίλα στο Προεδρικό

Από τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετωπίστηκε ως είδηση: Η κ. Χαϊρούνισα Γκιουλ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνιση με μαντίλα στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, δίπλα στο προεδρικό ζεύγος Ασαντ της Συρίας. Οι στρατηγοί δεν αντέδρασαν - απασχολημένοι γαρ με το Βόρειο Ιράκ...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαξιφισμοί στη Γερουσία των ΗΠΑ για το ελληνικό

Διαξιφισμοί στη Γερουσία των ΗΠΑ για το ελληνικό

Εναντίον του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μίας θέσης που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές στην Ελλάδα, τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο νέος Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ, στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του ως αντικαταστάτη του Τσάρλς Ρις.

Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), ο κ. Σπέκχαρτ, πριν ακόμα φτάσει στην Αθήνα, τάχθηκε απέναντι στη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία -χωρίς να το διατυμπανίζει δημόσια- έχει ενημερώσει ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς, ότι «το βέτο είναι η πιo πιθανή επιλογή».

Ο κ. Μενέντεζ έστησε στον τοίχο το νέο Αμερικανό πρέσβη, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στη Βαλκανική, και τονίζοντας ότι η χώρα μας «έχει λόγο να ανησυχεί για τα προβλήματα που δημιουργούν» (τα Σκόπια). Συνέχισε υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η μονομερής συνταγματική αναγνώριση (των Σκοπίων) από τις Ηνωμένες Πολιτείες έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και υπονόμευσε τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Ανησυχία
Απαντώντας ο κ. Σπέκχαρτ, είπε τα εξής: «Κατανοώ τις ανησυχίες της Ελλάδας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την προστασία της ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το έργο μου γενικά από αυτή ακριβώς τη στιγμή και σκοπός μου είναι να διευκολύνω το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας για την εξεύρεση λύσεων εντός του πλαισίου της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ δρα σταθεροποιητικά. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ δρα και προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Προπαγάνδα
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, ανταπάντησε στον Αμερικανό πρέσβη, κάνοντας αναφορές στην εχθρική προπαγάνδα των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, στους χάρτες και τα σχολικά εγχειρίδια με τη «Μεγάλη Μακεδονία», που δηλητηριάζουν, όπως είπε, το μυαλό των νέων παιδιών, στα οποία δημιουργούνται αισθήματα εναντίον της χώρας μας. Ο κ. Μενέντεζ ζήτησε από τον κ. Σπέκχαρτ να αναλογιστεί τι θα συνέβαινε στην Αμερική, εάν η κυβέρνηση του Μεξικού έπραττε τα ίδια ακριβώς, ότι και τα Σκόπια εναντίον της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρέσβης προτίμησε να μην απαντήσει.

Ο γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης, είχε προηγουμένως τονίσει ότι πολλοί Ελληνες με τους οποίους έχει μιλήσει θεωρούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είπε ο κ. Μενέντεζ, δήλωσε μεν ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο, αλλά ο ίδιος ο γερουσιαστής πιστεύει από τις συζητήσεις που έχει με Ελληνοαμερικανούς και Ελληνες βουλευτές, πως δύσκολα τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εάν δεν επιλυθεί η διαφορά για την ονομασία.

Κατά τα άλλα, ο νέος πρέσβης τόνισε πως η Ελλάδα έχει πολλά συμφέροντα στα Βαλκάνια, όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, τόνισε, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, κυρίως ενόψει της τελικής διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Απαντώντας σε ερώτησή του για τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα, ο κ. Σπέκχαρτ, τόνισε πως θα προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μια στο καρφί μια στο πέταλο για το Σκοπιανό

Μια στο καρφί μια στο πέταλο για το Σκοπιανό

Με την πρακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» η κυβέρνηση φαίνεται να χειρίζεται το φλέγον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Την επομένη της προχθεσινής παλινωδίας του υφυπουργού Εξωτερικών, Θ. Κασσίμη, για το «πάγωμα» ή όχι της χρηματοδότησης από την Ελλάδα της γείτονος μέσω του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), απαντώντας ο ίδιος, χθες, στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, επιχείρησε να θέσει το θέμα της ονομασίας σε τροχιά ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ αναφορικά με την ενίσχυση της Ελλάδας προς τη γείτονα από το ΕΣΟΑΒ, έκανε λόγο για «αργή ροή» των πόρων (μέχρι τώρα έχει απορροφηθεί το 5% από τα 74 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να συμμορφωθεί το γειτονικό κρατίδιο στις στοιχειώδεις απαιτήσεις ενός έντιμου συμβιβασμού για κοινά αποδεκτό όνομα.

Ο κ. Κασσίμης τόνισε επανειλημμένα ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί αναβάθμιση των Σκοπίων σε κανέναν οργανισμό, αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή ονομασία. «Οσον αφορά το θέμα εισόδου σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την είσοδο της FYROM, εφόσον δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή ονομασία. Μπορεί να υποβάλει με όποιο όνομα την αίτηση, αλλά η Ελλάς δεν θα δεχθεί να εισέλθει η χώρα με ονομασία που δεν θα είναι κοινά αποδεκτή», σημείωσε ο κ. Κασσίμης.

Προκλητικοί
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, που έθεσε θέμα έστω και «προσωρινής» αλλαγής της τακτικής μας, στο θέμα χρηματοδότησης της FYROM επεσήμανε ότι η πολιτική που ακολουθούμε έναντι των σκληρών εθνικιστών των Σκοπίων τούς κάνει σκληρότερους και προκλητικότερους.

«Η Ελλάδα δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να στραγγαλίσει οικονομικά τη γειτονική χώρα, διότι η οικονομική εξαθλίωση των Σκοπίων δεν θα δημιουργήσει έναν καλύτερο γείτονα», απάντησε ο κ. Κασσίμης, ο οποίος όμως σημείωσε ότι η ροή των εθνικών πόρων του ΕΣΟΑΒ στη FYROM είναι αργή και οι εκταμιεύσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 5%. «Παραμένει στο χρηματοδοτικό σχήμα, διότι θέλουμε να εκφράσουμε τη βούλησή μας. Αλλά οι ροές υστερούν σε σχέση με τις ροές προς τις άλλες χώρες», κατέληξε με νόημα ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο

Καλπάζει ο μαύρος χρυσός και το ευρώ, «πνίγοντας» την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία με το κόστος των καυσίμων και την μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Παρά το ότι οι αναλύσεις αποδίδουν κατά πολύ το ράλι ανόδου σε κερδοσκόπους, η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο, ειδικά μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη στρατιωτική δράση εναντίον κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Όπως έχει διαμηνύσει το Ιράκ, σε μία τέτοια περίπτωση θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας.

Τιμές στα ύψη διεθνώς...

Για πρώτη φορά η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε έστω και οριακά τα 90 δολάρια/βαρέλι, χωρίς στη συνέχεια να δείξει τάσεις σημαντικής διόρθωσης, ένδειξη ότι η δυναμική ανόδου παραμένει παρούσα. Κάποιοι εκτιμούν ότι σοβαρή τάση διόρθωσης θα εκδηλωθεί αφού πρώτα η τιμή φτάσει ως τα 96 δολάρια περίπου. Αντίστοιχη εικόνα και στο Λονδίνο, με το brent να κάνει ιστορικό ρεκόρ στα 84,8 δολάρια.

Την ίδια ώρα, το ευρώ είναι σε τιμές ρεκόρ έναντι του δολαρίου, τροφοδοτώντας περαιτέρω την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, που διαπραγματεύεται σε δολάρια. Την Πέμπτη είχε φτάσει ως τα 1,431 δολάρια.

...και στο εσωτερικό

Όπως είθισται, η άνοδος των τιμών διεθνώς περνάει στα πρατήρια της Ελλάδας ταχύτατα (ενώ η μείωση σχεδόν... όχι). Με δεδομένο το πρόβλημα και με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο προβληματισμός στην αγορά και τους καταναλωτές είναι μεγάλος.

Μόλις χτες το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και την πρότασή του για καταβολή επιδόματος θέρμανσης, σε τρεις κλίμακες.

Δεν καίγεται όμως μόνο η τσέπη του πολίτη, αλλά και τα δημόσια οικονομικά, καθώς η ελληνική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το πετρέλαιο, ενώ τα ελληνικά προϊόντα, έχοντας ως όχημα το πανίσχυρο ευρώ, αντιμετωπίζουν όλο και σκληρότερο ανταγωνισμό από τις εκτός ΕΕ χώρες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τριήμερο πένθος στο Πακιστάν

Τριήμερο πένθος στο Πακιστάν

ΤΟ ΛΑΪΚΟ Κόμμα του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει τριήμερο πένθος για την χθεσινοβραδυνή επίθεση που είχε στόχο την ηγέτιδά του Μπεναζίρ Μπούτο μετά την επιστροφή της στο Πακιστάν, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.
Στη διάρκεια του τρήμερου πένθους οι σημαίες του κόμματος θα κυματίζουν μεσίστιες.
Οι αρχές του Πακιστάν διεξάγουν έρευνες για την επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι που είχε στόχο το όχημα το οποίο μετέφερε την Μπούτο.
Σύμφωνα με πηγές από οχτώ νοσοκομεία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πάνω από 500, σαράντα από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πριν από την επιστροφή της στο Πακιστάν, η Μπούτο είχε δεχθεί απειλές από μαχητές που πρόσκεινται στους ταλιμπάν ότι θα την υποδεχθούν με επιθέσεις αυτοκτονίας.
Λόγω των απειλών αυτών, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα κατά την άφιξή της. Περίπου 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες και τουλάχιστον 5.000 εθελοντές του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν είχαν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής που επρόκειτο να ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή της Μπούτο.

Σήμερα σημειώθηκαν επεισόδια σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες του Καράτσι. Πολλοί Πακιστανοί λιθοβόλησαν αστυνομικούς και απέκλεισαν δρόμους με φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων.
Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιείται γενική απεργία σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας Σιντ στην οποία ανήκει το Καράτσι.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ