Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Διαξιφισμοί στη Γερουσία των ΗΠΑ για το ελληνικό

Διαξιφισμοί στη Γερουσία των ΗΠΑ για το ελληνικό

Εναντίον του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μίας θέσης που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές στην Ελλάδα, τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο νέος Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ, στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του ως αντικαταστάτη του Τσάρλς Ρις.

Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), ο κ. Σπέκχαρτ, πριν ακόμα φτάσει στην Αθήνα, τάχθηκε απέναντι στη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία -χωρίς να το διατυμπανίζει δημόσια- έχει ενημερώσει ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς, ότι «το βέτο είναι η πιo πιθανή επιλογή».

Ο κ. Μενέντεζ έστησε στον τοίχο το νέο Αμερικανό πρέσβη, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στη Βαλκανική, και τονίζοντας ότι η χώρα μας «έχει λόγο να ανησυχεί για τα προβλήματα που δημιουργούν» (τα Σκόπια). Συνέχισε υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η μονομερής συνταγματική αναγνώριση (των Σκοπίων) από τις Ηνωμένες Πολιτείες έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και υπονόμευσε τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Ανησυχία
Απαντώντας ο κ. Σπέκχαρτ, είπε τα εξής: «Κατανοώ τις ανησυχίες της Ελλάδας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την προστασία της ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το έργο μου γενικά από αυτή ακριβώς τη στιγμή και σκοπός μου είναι να διευκολύνω το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας για την εξεύρεση λύσεων εντός του πλαισίου της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ δρα σταθεροποιητικά. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ δρα και προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Προπαγάνδα
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, ανταπάντησε στον Αμερικανό πρέσβη, κάνοντας αναφορές στην εχθρική προπαγάνδα των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, στους χάρτες και τα σχολικά εγχειρίδια με τη «Μεγάλη Μακεδονία», που δηλητηριάζουν, όπως είπε, το μυαλό των νέων παιδιών, στα οποία δημιουργούνται αισθήματα εναντίον της χώρας μας. Ο κ. Μενέντεζ ζήτησε από τον κ. Σπέκχαρτ να αναλογιστεί τι θα συνέβαινε στην Αμερική, εάν η κυβέρνηση του Μεξικού έπραττε τα ίδια ακριβώς, ότι και τα Σκόπια εναντίον της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρέσβης προτίμησε να μην απαντήσει.

Ο γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης, είχε προηγουμένως τονίσει ότι πολλοί Ελληνες με τους οποίους έχει μιλήσει θεωρούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είπε ο κ. Μενέντεζ, δήλωσε μεν ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο, αλλά ο ίδιος ο γερουσιαστής πιστεύει από τις συζητήσεις που έχει με Ελληνοαμερικανούς και Ελληνες βουλευτές, πως δύσκολα τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εάν δεν επιλυθεί η διαφορά για την ονομασία.

Κατά τα άλλα, ο νέος πρέσβης τόνισε πως η Ελλάδα έχει πολλά συμφέροντα στα Βαλκάνια, όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, τόνισε, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, κυρίως ενόψει της τελικής διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Απαντώντας σε ερώτησή του για τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα, ο κ. Σπέκχαρτ, τόνισε πως θα προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: