Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

O χειμώνας περιορίζει τις επιλογές της Άγκυρας

O χειμώνας περιορίζει τις επιλογές της Άγκυρας

Ο τουρκικός στρατός έλαβε ήδη το πράσινο φώς για επιχειρήσεις καταδίωξης των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, εντούτοις ο χειμώνας που πλησιάζει και η πιθανότητα να παγιδευτούν τα τουρκικά στρατεύματα στους ορεινούς όγκους του Βορείου Ιράκ προβληματίζουν τους επιτελείς στην Άγκυρα.

"Εάν σχεδιάζουν πράγματι να πραγματοποιήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Σε μερικές εβδομάδες οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή θα επιδεινωθούν. Έκαναν ήδη την εμφάνιση τους τα πρώτα χιόνια," δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Gareth Jenkins, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον τουρκικό στρατό.

Οι Τούρκοι στρατηγοί δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και εναντίον βετεράνων Κούρδων ανταρτών που γνωρίζουν και εκπαιδεύονται για χρόνια στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο NJ Gohel, διευθυντής του Ιδρύματος Ασίας - Ειρηνικού είπε ως για να έχουν αποτέλεσμα οι τουρκικές επιχειρήσεις, τα στρατεύματα θα πρέπει να προελάσουν τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα εντός της ιρακινής επικράτειας.

"Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πολύ επικίνδυνο εφόσον πολύ σύντομα θα εμπλέκονταν σε ανταρτοπόλεμο με τους Κούρδους. Οι αντάρτες του ΠΚΚ μετακινούνται πολύ γρήγορα. Οι τουρκικές δυνάμεις θα κυνηγούν έναν αόρατο εχθρό που αναμιγνύεται πολύ εύκολα με τους τοπικούς πληθυσμούς και διαθέτει κρυψώνες στα βουνά. Οι προηγούμενες εμπειρίες του Βιετνάμ και του Αφγανιστάν απέδειξαν πως ένας συμβατικός στρατός, όσο καλά εξοπλισμένος και αν είναι, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα ανταρτοπόλεμο.Επομένως, η Τουρκία θα περιοριστεί σε αεροπορικές επιθέσεις και καταδρομικές επιδρομές των ειδικών δυνάμεων."

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως στα τουρκο-ιρακινά σύνορα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 70 000 με 100 000 στρατιώτες. όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του τουρκικού στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, "έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για μια επιχείρηση εκτός των συνόρων. Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να διεξαγάγει οποιαδήποτε επιχείρηση ανά πάσα στιγμή."

Ο Jekins επισημαίνει πως μια μικρής έκτασης επιχείρηση εντός του Βορείου Ιράκ είναι πολύ πιθανή, εφόσον "κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε πως η Τουρκία δεν μπλοφάρει."

Πηγή: Gulf News





Δεν υπάρχουν σχόλια: