Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

ΑΚΕΛ: Οργή κατά Λιλλήκα

ΑΚΕΛ: Οργή κατά Λιλλήκα

Εξέπληξε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων η έκταση του θυμού του Προέδρου της Βουλής για τον Γ. Λιλλήκα

Την έκρηξη οργής του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Λιλλήκα που κρίθηκαν υποτιμητικές, αν όχι ασεβείς για το Κοινοβούλιο, έζησαν χθες αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων που μετείχαν στη πρωινή σύσκεψη στη Βουλή. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους παρισταμένους ήταν το μέγεθος της οργής του κ. Χριστόφια για τη συμπεριφορά του κ. Λιλλήκα κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σήμερα, υπό την ιδιότητα του συντονιστή του επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κ. Χριστόφιας εκφράστηκε έντονα και για τη μη ενημέρωσή του, ως προέδρου της Βουλής, για τις νέες θέσεις και προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα οδοφράγματα και την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Φέρεται δε σε κάποιο σημείο να είπε πως "θέλουν να καταργήσουν τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής" και διερωτήθηκε: "Εισηγείστε να μην απαντώ;".

Η αναφορά αυτή του κ. Χριστόφια ήρθε ως απάντηση σε παρατήρηση του γενικού γραμματέα των Οικολόγων Γ. Περδίκη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων από τον κ. Χριστόφια για την προχθεσινή του δήλωση που απαντούσε στις ευθύνες που επέρριψε στη Βουλή ο κ. Λιλλήκας για ανεπαρκή δραστηριοποίηση προς το γερμανικό Κοινοβούλιο για αποτροπή της γνωστής απόφασής του για την "απομόνωση" των Τ/Κ.

Ευθύνη Κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Χριστόφιας μοίρασε στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων την επιστολή που είχε αποστείλει ο ίδιος προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου για αποτροπή ή διαφοροποίηση εκείνης της απόφασης καθώς και της επιστολής του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, με την οποία τους καλούσε να δραστηριοποιηθούν προς τις κομματικές ομάδες τους στην Ευρώπη για το ίδιο θέμα. Τόνισε ότι η Βουλή έκανε όλα όσα όφειλε και μπορούσε να κάνει, μετά που ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση, φέρεται να είπε ο κ. Χριστόφιας, αφού η πρωτοβουλία για εκείνη την απόφαση προήλθε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

"Διατακτικό περιεχόμενο"
Ο κ. Χριστόφιας, πάντα σε πολύ ψηλούς τόνους, αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης της Βουλής από τον κ. Λιλλήκα όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Εξωτερικών. Φέρεται να τον κατηγόρησε ότι απέστελλε στη Βουλή επιστολές "με διατακτικό περιεχόμενο", ως η Βουλή να ήταν παράρτημα του Υπουργείου του. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε μιλήσει γι' αυτό το θέμα με τον ίδιο τον κ. Λιλλήκα και του υπέδειξε πως στη Βουλή το Υπουργείο του πρέπει να απευθύνεται στη βάση συνεργασίας επί ίσοις όροις, αλλά η ίδια νοοτροπία συνεχίστηκε. Στο σημείο αυτό παρενέβη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο γενικός διευθυντής της Βουλής που υπέδειξε πως ανάλογου περιεχομένου είναι και επιστολές που λαμβάνει και σήμερα η Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναπλ. διαπραγματευτής
Οι παριστάμενοι (Ν. Κατσουρίδης, Χρ. Πουργουρίδης, Α. Αγγελίδης, Γ. Ομήρου, Δ. Συλλούρης, Ρ. Ερωτοκρίτου, Γ. Περδίκης) συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να ενημερώνονται για σημαντικές εξελίξεις ή πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Όταν όμως ηγέρθη θέμα ότι πέρα από Προεδρεύων της Δημοκρατίας, σε περιπτώσεις απουσίας του Προέδρου, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι θεωρητικά και αναπληρωτής διαπραγματευτής υπήρξαν διαφωνίες, με εντονότερη εκείνη του Δημήτρη Συλλούρη. Στα αξιοσημείωτα περνούν επίσης οι έντονες αναφορές του Ν. Κατσουρίδη για χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν για τις "διαβαθμίσεις" που έχει η υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: