Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο

Καλπάζει ο μαύρος χρυσός και το ευρώ, «πνίγοντας» την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία με το κόστος των καυσίμων και την μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Παρά το ότι οι αναλύσεις αποδίδουν κατά πολύ το ράλι ανόδου σε κερδοσκόπους, η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο, ειδικά μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη στρατιωτική δράση εναντίον κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Όπως έχει διαμηνύσει το Ιράκ, σε μία τέτοια περίπτωση θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας.

Τιμές στα ύψη διεθνώς...

Για πρώτη φορά η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε έστω και οριακά τα 90 δολάρια/βαρέλι, χωρίς στη συνέχεια να δείξει τάσεις σημαντικής διόρθωσης, ένδειξη ότι η δυναμική ανόδου παραμένει παρούσα. Κάποιοι εκτιμούν ότι σοβαρή τάση διόρθωσης θα εκδηλωθεί αφού πρώτα η τιμή φτάσει ως τα 96 δολάρια περίπου. Αντίστοιχη εικόνα και στο Λονδίνο, με το brent να κάνει ιστορικό ρεκόρ στα 84,8 δολάρια.

Την ίδια ώρα, το ευρώ είναι σε τιμές ρεκόρ έναντι του δολαρίου, τροφοδοτώντας περαιτέρω την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, που διαπραγματεύεται σε δολάρια. Την Πέμπτη είχε φτάσει ως τα 1,431 δολάρια.

...και στο εσωτερικό

Όπως είθισται, η άνοδος των τιμών διεθνώς περνάει στα πρατήρια της Ελλάδας ταχύτατα (ενώ η μείωση σχεδόν... όχι). Με δεδομένο το πρόβλημα και με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο προβληματισμός στην αγορά και τους καταναλωτές είναι μεγάλος.

Μόλις χτες το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και την πρότασή του για καταβολή επιδόματος θέρμανσης, σε τρεις κλίμακες.

Δεν καίγεται όμως μόνο η τσέπη του πολίτη, αλλά και τα δημόσια οικονομικά, καθώς η ελληνική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το πετρέλαιο, ενώ τα ελληνικά προϊόντα, έχοντας ως όχημα το πανίσχυρο ευρώ, αντιμετωπίζουν όλο και σκληρότερο ανταγωνισμό από τις εκτός ΕΕ χώρες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: