Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Σε μέγγενη τώρα το ΡΚΚ

Σε μέγγενη τώρα το ΡΚΚ

Με την επιθετικότητά της η Τουρκία κατάφερε σε πρώτη φάση να διχάσει τους Ιρακινούς Κούρδους και να περιάγει σε απομόνωση το ΡΚΚ. Παρ όλο που δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν χθες στο Ερμπίλ και σε άλλες πόλεις του ιρακινού Κουρδιστάν κατά της τουρκικής εισβολής -ζητώντας μάλιστα την προστασία του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας- ο στρατιωτικός εκβιασμός της Τουρκίας δείχνει σιγά σιγά να αποδίδει.

Μετά τον Κούρδο πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος κάλεσε το ΡΚΚ «είτε να διακόψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα είτε να εγκαταλείψει τη χώρα», χθες ο -επίσης Κούρδος- υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί ζήτησε από το ΡΚΚ «να εγκαταλείψει το ιρακινό έδαφος το συντομότερο και να πάψει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον βασανισμένο λαό του».

Ο Ζεμπαρί, βέβαια, απέκλεισε μια αδελφοκτόνο μάχη των Πεσμεργκά με το ΡΚΚ, με το επιχείρημα πως οι κουρδικές μονάδες έχουν σταλεί στη Βαγδάτη και σε άλλα «θερμά» σημεία της χώρας. Προειδοποίησε, όμως, την Τουρκία πως αν εισβάλει σε κατοικημένες περιοχές, θα βρει αντιμέτωπους και τους Πεσμεργκά, δηλαδή τον οργανωμένο στρατό του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Ιρακινός υπουργός εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει μαζική εισβολή, αλλά «το πολύ πολύ να βομβαρδίσει από αέρος κάποιες ορεινές θέσεις του ΡΚΚ». Επανέλαβε πάντως την έκκληση της Βαγδάτης για διάλογο, χαρακτηρίζοντας το πράσινο φως της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης «δαμόκλειο σπάθη πάνω από την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Εκκληση για διάλογο στους «Τούρκους φίλους» απηύθυνε και η τοπική κυβέρνηση του Ερμπίλ, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε από το Κάιρο πως η χώρα του ελπίζει ακόμη να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γι αυτόν τον σκοπό προσφέρεται η περιφερειακή διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή παρατηρητών του G8.

Πάντως ο Μπαμπατζάν προειδοποίησε πως αν χρειαστεί, η χώρα του δεν θα διστάσει να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ξένο έδαφος.

Μολονότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εκτίμησε πως η Αγκυρα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε τους διαξιφισμούς με την Ουάσιγκτον. «Αυτοί που μας επικρίνουν (σ.σ.: δηλαδή ο Μπους) δεν μας εξηγούν τι κάνουν στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία εφαρμόζει τους ίδιους διεθνείς κανόνες που εφάρμοσαν οι Αμερικανοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Σημειώνεται πως οι Κούρδοι διαδήλωσαν ακόμη και στο Ντοχούκ, μια πόλη 200.000 που βρίσκεται κυριολεκτικά στην μπούκα των τουρκικών κανονιών. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα και τα χωριά της γίνονται καθημερινά στόχος του τουρκικού πυροβολικού.

Χ. ΓΚΙΟΥΛ
Με μαντίλα στο Προεδρικό

Από τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετωπίστηκε ως είδηση: Η κ. Χαϊρούνισα Γκιουλ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνιση με μαντίλα στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, δίπλα στο προεδρικό ζεύγος Ασαντ της Συρίας. Οι στρατηγοί δεν αντέδρασαν - απασχολημένοι γαρ με το Βόρειο Ιράκ...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: