Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα βιώνει μια πολύ δύσκολη στιγμή

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα βιώνει μια πολύ δύσκολη στιγμή

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ της Ελλάδας για μια πιο ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών κατέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην υπουργική Σύνοδο για την ενίσχυση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέπτυξε ακόμη την ελληνική πρωτοβουλία σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων, Πορτογάλο υπουργό εξωτερικών Λουίς Αμάντο και με τους ομολόγους της από την Ισπανία, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, από τη Γαλλία, Ζαν Πιέρ Ζουγιέ αλλά και με τον αρμόδιο για το περιβάλλον επίτροπο Σταύρο Δήμα.

Σε δηλώσεις της η υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα βιώνει μια πολύ μεγάλη και πολύ δύσκολη στιγμή με τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν τεραστίας εκτάσεως καταστροφές. Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών, σε αυτή την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών η Ελλάδα είχε την αλληλεγγύη όλης της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών.

Αναπτύσσοντας εξάλλου την ελληνική πρωτοβουλία στους συνομιλητές της, η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης κρούσης, η οποία να μπορεί με μια μόνο τηλεφωνική κλήση να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίζει φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Όπως διευκρίνισε η Ντ. Μπακογιάννη, σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για τη δέσμευση συγκεκριμένων δυνάμεων από όλες τις χώρες μέλη. Στόχος είναι οι δυνάμεις αυτές να μπορούν να δράσουν το ταχύτερο δυνατόν προς όποια εστία καταστροφής υπάρχει, να υπάρχει συνεργασία και κοινές ασκήσεις αυτών των δυνάμεων, με την παράλληλη πρόβλεψη για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ακόμη ότι στόχος μας είναι να ληφθεί απόφαση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης με την απαιτούμενη υποδομή, η οποία θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στο πρότυπο δηλαδή, όπως εξήγησε, μιας ευρωπαϊκής ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών η ανταπόκριση των ευρωπαίων εταίρων στην πρόταση της Ελλάδας ήταν πολύ μεγάλη ενώ συμφωνήθηκε επίσης με την πορτογαλική προεδρία να συζητηθεί η ελληνική πρόταση στο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενη στην συνάντηση που είχε με τον Στ. Δήμα, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος είχε μια σημαντικότατη συνεισφορά στην προσπάθεια που κατέβαλλε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και υποστηρίζει την πρωτοβουλία που προωθεί η χώρα μας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η Ντ. Μπακογιάννη είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους ευρωπαίους συναδέλφους της για την αίτηση συνδρομής που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, κάτι που όπως είπε, έχει ήδη θέσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ. Όπως πρόσθεσε η Ντ. Μπακογιάννη, το αίτημα αυτό έτυχε σήμερα σε πολιτικό επίπεδο σαφούς υποστήριξης από τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, «το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη είναι εδώ, η Ευρώπη μας συμπαραστάθηκε και στάθηκε αλληλέγγυα στη δυσκολία την οποία περνάμε και είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της επόμενης ημέρας. Μια επόμενη ημέρα που πρέπει να προετοιμαστεί καλά έτσι ώστε τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε ακόμη πρόταση ώστε το πιλοτικό πρόγραμμα «Fire 4» που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και το οποίο προβλέπει τη συνεργασία των μεσογειακών χωρών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών να μεταβληθεί σε πραγματικό πρόγραμμα και να μετονομαστεί σε «Fire 5» με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών και με στόχο την πιο συντονισμένη προσπάθεια συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου. Καταλήγοντας η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι η μεγαλύτερη απειλή την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος είναι η κλιματική αλλαγή στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα ως χώρες μεμονωμένα, αλλά και ως Ευρώπη συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που να διασφαλίζουν τους πολίτες για μεγαλύτερη προστασία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: