«Είναι η πρώτη φορά, από το 1974 μέχρι σήμερα, που ο Αρειος Πάγος δεν ανακηρύσσει υποψήφιο βουλευτή λόγω κωλύματος. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν αυτό, παρ' όλο που δεκάδες υποψήφιοι είχαν εξόφθαλμα κωλύματα και κρίθηκαν στη συνέχεια από τα Εκλογοδικεία ύστερα από ενστάσεις» δηλώνει η κα Γεννηματά στην Ελευθεροτυπία.
«Κάποιοι κέρδισαν, κάποιοι έχασαν τις υποθέσεις τους στο Εκλογοδικείο, αλλά το Εκλογοδικείο είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει. Το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ακυρώνεται και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο» προσθέτει η ίδια.
Η κα Γεννηματά εκτιμά ότι «δεν είναι ζήτημα νομικό, είναι καθαρά πολιτικό» και θεωρεί ότι «σε αυτήν ακριβώς την απόφαση θα πρέπει να αντιδράσει ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας».
Σε ό,τι αφoρά τις συνεντεύξεις της που επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, η κα Γεννηματά εξηγεί ότι πάντοτε οι ερωτήσεις ήταν για ενδεχόμενη υποψηφιότητά της στην Α' Αθήνας.
«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην Α' Αθήνας διεκδικείς τον σταυρό προτίμησης και άρα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό σώμα η θέση του νομάρχη (...) Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν υπάρχει σταυρός» προσθέτει.
Τι λένε συνταγματολόγοι
Κατηγορηματικός για την ύπαρξη κωλύματος στο πρόσωπο της κ. Γεννηματά, το οποίο δεν της επιτρέπει ούτε και να ανακηρυχθεί ως υποψήφια, είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Μανιτάκης.
Την απόφαση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου υπερασπίστηκε και ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Β.Κόκκινος, ο οποίος δήλωσε ότι το τμήμα ήταν αρμόδιο να ελέγξει το κώλυμα και με βάση το άρθρο 56, «ορθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφια η κ. Γεννηματά».
Στον αντίποδα, ο συνταγματολόγος Κ.Χρυσόγονος δέχεται ότι πράγματι συντρέχει κώλυμα στο πρόσωπο της κας Γεννηματά, αλλά θεωρεί ότι με την απόφασή του ο Αρειος Πάγος πήρε αρμοδιότητα του Εκλογοδικείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο συνταγματολόγος και υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπαδημητρίου, ο οποίος θεωρεί ότι το ανώτατο δικαστήριο ενήργησε καθ΄' υπέρβαση της δικαιοδοσίας του.
Ο Ευ.Βενιζέλος με δήλωσή του την Κυριακή σημειώνει ότι «κατά παράδοση τα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή τα Πρωτοδικεία, ως προς τους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών και ο Αρειος Πάγος, ως προς τους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας, δεν ελέγχουν κατά την φάση της ανακήρυξης την συνδρομή τυχόν κωλύματος, αλλά εστιάζονται στον έλεγχο των λεγομένων θετικών προσόντων εκλογιμότητας».
Ο Α.Λοβέρδος σχολίασε ότι «για πρώτη φορά στα 33 αυτά χρόνια, ο Αρειος Πάγος εξετάζει προ των εκλογών τα κωλύματα εκλογιμότητας. Πρόκειται για απόλυτο αιφνιδιασμό τον οποίο επιχειρεί η δικαιοσύνη στο πολιτικό σύστημα της χώρας».
Συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μια συζήτηση τις τελευταίες ώρες για το αν και κατά πόσο το Κίνημα θα έπρεπε «να αυτοπροστατευθεί» στο θέμα της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά, εξαντλώντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με τα κωλύματά της.
Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι πλην της γνωμάτευσης του συνταγματολόγου Γ. Παπαδημητρίου περί μη κωλύματος, υπήρχαν άλλες απόψεις, όπως του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος εκτιμούσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη «γραμματική» ερμηνεία του νόμου στο θέμα της εκλογιμότητας της πρώην υπερνομάρχη Αθηνών- Πειραιώς.
Η ίδια η κ. Γεννηματά φέρεται να έχει δηλώσει ότι μεταξύ όσων συνταγματολόγων ρωτήθηκαν για το θέμα της εκλογιμότητάς της συμπεριλαμβάνονται και οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, κάτι που διαψεύδεται από την πλευρά των τελευταίων.
Ακόμη συζητείται στο ΠΑΣΟΚ ότι ανεξάρτητα από τη σπουδή που επέδειξε ο Άρειος Πάγος και τα περί δικαστικού πραξικοπήματος, «δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν όλα τα δεδομένα, όπως το συγκεκριμένο, που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσίασε ως έλλειψη σοβαρότητας και απουσία οργάνωσης».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου