Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα παρουσιάσει νέο σύνταγμα στα τέλη του 2007

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα παρουσιάσει νέο σύνταγμα στα τέλη του 2007

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ κόμμα της Τουρκίας σχεδιάζει να παρουσιάσει ως το τέλος της χρονιάς στην κοινή γνώμη το κείμενο ενός νέου συντάγματος που θα διευρύνει τις ατομικές ελευθερίες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του κόμματος.

«Αυτός ο νέος θεμελιώδης νόμος, που είναι δημοκρατικός και σέβεται τις ελευθερίες, θα είναι πολιτικός και θα ετοιμαστεί από το λαό», δήλωσε ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Οι ελευθερίες θα προσδιορίζονται με μεγάλη σαφήνεια στο νέο κείμενο», δήλωσε ο Φιράτ.

Το AKP του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργάζεται εδώ και καιρό πάνω σ' ένα νέο σύνταγμα που θα αντικαταστήσει εκείνο του 1982, το οποίο είχε συνταχθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία σε δημοψήφισμα.

Το σύνταγμα αυτό αναθεωρήθηκε πολλές φορές, κυρίως στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ, όμως οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως πρέπει να αντικατασταθεί στο σύνολό του από ένα περισσότερο φιλελεύθερο κείμενο σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά συντάγματα.

Συνταγματολόγοι παρέδωσαν πρόσφατα στο AKP ένα πρώτο σχέδιο του νέου συντάγματος που εξετάσθηκε τις τελευταίες ημέρες από μια επιτροπή υπό τον Φιράτ. Ο Φιράτ υπογράμμισε πως το νέο κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα «προς το τέλος της χρονιάς» για να συζητηθεί «όσο το δυνατόν ευρύτερα» από την κοινωνία και από τους πανεπιστημιακούς. Ο Φιράτ διευκρίνισε εξάλλου πως το νέο κείμενο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα «όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει στο Κοινοβούλιο».

Αυτό το «πολιτικό» σύνταγμα θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα ευρωπαϊκά κριτήρια από το σημερινό θεμελιώδη νόμο, ο οποίος χαρακτηρίζεται «στρατιωτικό σύνταγμα», διευκρινίστηκε από πηγή προσκείμενη στο AKP.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: