Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Ν.Σαρκοζί ζητάει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο Ν.Σαρκοζί ζητάει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο ΓΑΛΛΟΣ πρέδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να επιβληθούν αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και προειδοποίησε τον γαλλικό πετρελαϊκό γίγαντα Total, όπως και την εταιρεία φυσικού αερίου Gas de France να μην επενδύουν στο Ιράν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της, ο Σαρκοζί τηρεί εμφανώς αποστάσεις από τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Μπερνάρ Κουσνέρ κατά του Ιράν, δηλώνει ωστόσο πως θα πρέπει ν’ ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την Τεχεράνη, ώστε να πειθαναγκασθεί το καθεστώς της να αποκηρύξει τα πυρηνικά του σχέδια.

«Δεν αληθεύει πως δεν υπάρχει λύση ανάμεσα στην παράδοση και στον πόλεμο. Ανάμεσα στην παράδοση αι στον πόλεμο υπάρχει ένα ριπίδι από υπάρχουσες λύσεις, όπως φερ’ ειπείν η ενίσχυση των κυρώσεων, οι οποίες τελικά έχουν επιπτώσεις », τονίζεται σε κείμενο που διένειμε το γραφείο του γάλλου προέδρου.

Ο Σαρκοζί τονίζει πως εάν το ΣΑ του ΟΗΕ αποδειχθεί ανέτοιμο να συμφωνήσει σε μία τέτοια απόφαση, τότε ο ίδιος θα υποστηρίξει την ιδέα ν’ αναληφθούν περαιτέρω κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική κι άμυνα Χαβιέρ Σολάνα έχει απορρίψει τις γαλλικές εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων από τους Εικοσιεπτά στο Ιράν, τονίζοντας πως έως σήμερα δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στα όργανα της ΕΕ.

Ο Σαρκοζί, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην πρώτη του ΓΣ του ΟΗΕ ως πρόεδρος της Γαλλίας, δηλώνει στη συνέντευξή του πως έχει προτρέψει τη Total και την Gas de France να αποφύγουν τις επενδύσεις στο Ιράν, ενώ έχει ζητήσει κι από τις γαλλικές τράπεζες να διακόψουν τις συνεργασίες τους με τη χώρα αυτή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: