Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

«Σχέδιο Ματ» κατά Ιράν ετοιμάζει το Πεντάγωνο

«Σχέδιο Ματ» κατά Ιράν ετοιμάζει το Πεντάγωνο

Παρά τις διεθνείς αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις, παρά και την αντίθεση που εκδηλώνεται ακόμη και στους κόλπους του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται όχι μόνο αποφασισμένος να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα έχει αρχίσει τις προετοιμασίες τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο προωθώντας μια στρατιωτική εμπλοκή.

Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Τimes», με ευθύνη της αμερικανικής Αεροπορίας επαναλειτουργεί απ τον περασμένο Ιούνιο στο Πεντάγωνο μια «άκρως εμπιστευτική ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού», η οποία έχει καθήκον να «φέρει σε πέρας τον επόμενο πόλεμο» στο Ιράν. Η ομάδα ονομάζεται «Σχέδιο Ματ» και είναι το διάδοχο σχήμα της ομάδας που σχεδίασε τις αεροπορικές επιδρομές στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Πυρηνικά
Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις των «Τimes», γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα η προετοιμασία για κάποιες επερχόμενες συρράξεις, πάντα στο πλαίσιο του κινδύνου ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από κράτη - παρίες, δηλαδή κράτη όπως το Ιράν, η Συρία ή η Βόρεια Κορέα, όπως τα έχει «κατηγοριοποιήσει» ο πρόεδρος Μπους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά ενημερωμένες» αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, αποκαλύπτει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου Ισραηλινοί κομάντος κατάσχεσαν πυρηνικό υλικό προέλευσης από τη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια μιας τολμηρής επιδρομής σε μυστική στρατιωτική βάση στη Συρία - βάση που στη συνέχεια βομβαρδίστηκε.

Η αποστολή καταφανώς αποσκοπούσε να «αποδείξει» πως Συρία και Βόρεια Κορέα συνεργάζονται σε επίπεδο κατασκευής πυρηνικών όπλων, κάτι που φυσικά θα ενδυναμώσει τη θεωρία των ΗΠΑ για τα κράτη-παρίες ή τρομοκράτες και θα δικαιολογήσει ίσως ενδεχόμενο πλήγμα κατά των «τρομοκρατών». Τέλος, ευρήματα του είδους ενισχύουν τον περιφερειακό επιθετικό ρόλο του Ισραήλ, στενότατου συνεργάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που δεν κρύβει το διακαές ενδιαφέρον του να πλήξει τόσο τη Συρία όσο και το Ιράν.

Μέσα στο κλίμα που διαρκώς τροφοδοτείται με ένταση, όχι μόνο απ τις ΗΠΑ αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, η Τεχεράνη εμφανίζεται «ψύχραιμη» και αμετακίνητη στην απόφασή της να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ηνωμένα Εθνη
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, που από χθες βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του Οργανισμού, επανέλαβε το Σάββατο, στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της κήρυξης του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980, ότι ενδεχόμενες νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Οι χώρες αυτές που πιστεύουν ακόμα ότι απαρχαιωμένες μέθοδοι, όπως ο ψυχολογικός πόλεμος και οι οικονομικές κυρώσεις, θα έχουν αποτέλεσμα και θα εμποδίσουν την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν κάνουν λάθος, αλλά είναι ελεύθερες να κάνουν και πάλι το αποτυχημένο τεστ», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν θάρρος και να αποχωρήσουν από το Ιράκ. «Η μόνη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ είναι να επιδείξουν θάρρος, να παραδεχτούν τα λάθη που έχουν διαπράξει και να αποχωρήσουν από τη χώρα», τόνισε.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η ομάδα στρατηγικού προγραμματισμού της αμερικανικής Αεροπορίας, που δανείζεται το όνομά της από τον σκακιστικό όρο «Σαχ-Ματ», είναι η πιο μυστική και καλά περιφρουρημένη ομάδα του Πενταγώνου. Είναι η ίδια που σχεδίασε τις καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, αλλά και τη στρατηγική της εισβολής του 2003.

Ο επικεφαλής της ομάδας, ταξίαρχος Λόρενς Στούτζριεμ, λογοδοτεί απευθείας στους σύμβουλους του προέδρου και η ομάδα έχει άμεση επαφή με τους «θεούς του πολέμου». Τα περίπου τριάντα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα «Σαχ-Ματ» είναι όλοι κάτοχοι ακαδημαϊκών πτυχίων και απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών. Κατά συνέπεια η ομάδα θεωρείται ως η πιο «έξυπνη» υπηρεσία, ενώ πολλοί τη θεωρούν και ως την πιο διορατική υπηρεσία της Αμερικής.

Η αποστολή των «Σαχ-Ματ» είναι να έχουν καινοτόμες -και πολύ συχνά ανορθόδοξες- ιδέες, να υπερφαλαγγίσουν τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν «μαχητές των αιθέρων». Ενδεικτικό της σημαντικότητάς της είναι το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με το έργο της σχεδίασης των επόμενων πολέμων, την ίδια ώρα που ο Στρατός και το Ναυτικό προσπαθούν ακόμα να κερδίσουν τους τρέχοντες.

Παρότι τις προηγούμενες μέρες είχαν διαρρεύσει στον Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν στοχοποιηθεί 4.000 τοποθεσίες στο Ιράν, οι αξιωματούχοι της ομάδας διέψευσαν τις φήμες. Μάλιστα, η σύμβουλος του Πενταγώνου και πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, δρ Λάνι Κας, χαρακτήρισε «απίθανη» μια επίθεση στο Ιράν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Αντιδράσεις για την άφιξη του Ιρανού προέδρου

Σημάδια μαζικής ψύχωσης... μπορεί να εντοπίσει κανείς στις πρωτοφανείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη Νέα Υόρκη. Ο Ιρανός πρόεδρος έφτασε χθες στην αμερικανική μητρόπολη προκειμένου να συμμετάσχει με ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και σε φόρουμ που οργανώνει το υψηλοτάτου πρεστίζ Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πολιτικοί απ όλο το φάσμα, απ τον πρόεδρο Μπους μέχρι την υποψήφια-φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, θεωρούν κάτι παραπάνω από... προκλητική την άφιξη Αχμαντινετζάντ, ενώ χθες το απόγευμα μέλη της δημοτικής Αρχής της Νέας Υόρκης, οπαδοί θρησκευτικών οργανώσεων κ.ά. διαδήλωσαν έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ζητώντας ακόμα και την «τελευταία στιγμή» να μην παραχωρήσει το πανεπιστήμιο βήμα στον Αχμαντινετζάντ.

Η επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Κριστίν Κουίν, δήλωσε πως «η ιδέα του Αχμαντινετζάντ ως επίτιμου προσκεκλημένου οπουδήποτε στην πόλη μας είναι προσβλητική για όλους του Νεοϋορκέζους».

Ανακοίνωση
Ο πρόεδρος του Κολούμπια μέσω εκπροσώπου του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι η προσήλωση του πανεπιστημίου του «στην κατανόηση του κόσμου όπως αυτός είναι και όπως θα πρέπει να είναι» απαιτεί συναναστροφή με πεποιθήσεις «προσβλητικές ακόμη και αποκρουστικές» μερικές φορές.

Πάντως, διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα κοντά στο Κολούμπια, αλλά και στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής θα στερήσουν απ τον Αχμαντινετζάντ την ευκαιρία να επισκεφτεί το «Σημείο Μηδέν», εκεί που στέκονταν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι Δίδυμοι Πύργοι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: