Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Πρόωρες εκλογές αύριο στην Τουρκία

Πρόωρες εκλογές αύριο στην Τουρκία

Η Τουρκία οδηγείται στις κάλπες αύριο, με το κυβερνητικό κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ( AKP) να θεωρείται ως ο μεγαλύτερος νικητής της αναμέτρησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) ως το μεγαλύτερο κόμμα ( περισσότερο από 44% των ψήφων) έναντι 20% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ( CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν επίσης την είσοδο στην εθνοσυνέλευση του εθνικιστικού κόμματος ( MHP) και πολλών κυρίως Κούρδων ανεξάρτητων βουλευτών .

Το κυβερνητικό κόμμα προβλέπεται να σχηματίσει άνετα την επόμενη κυβέρνηση και ενδεχομένως να εκλέξει και τα δυο τρίτα των βουλευτών που χρειάζονται για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Οι πρόωρες εκλογές προκλήθηκαν από την άρνηση της αντιπολίτευσης του «κοσμικού» κατεστημένου και του στρατιωτικού επιτελείου να δεχθούν την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, ως τον επόμενο προέδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το "κοσμικό" κατεστημένο θεωρούσε ότι η εκλογή του κ. Γκιουλ θα επέτρεπε στο (AKP) το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης να ελέγξει απολύτως το μηχανισμό του κράτους.

Παρά τους φόβους που εκφράζονταν από το κατεστημένο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εκλογή ενός προέδρου, η σύζυγος του οποίου φοράει κεφαλομάντηλο, το θέμα του σεβασμού και της κατοχύρωσης της κοσμικότητας δεν απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία. Αντίθετα η αντιπολίτευση στήριξε τις επιθέσεις εναντίον του κυβερνητικού κόμματος στην αμφισβήτηση του πατριωτισμού της και κυρίως στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες του ΠΚΚ.

Οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης επεκτάθηκαν και στις επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική όπου για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε ή Ευρωπαϊκή επιλογή αλλά και η συμμαχία με τις ΗΠΑ .

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: