Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται το Πακιστάν

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται το Πακιστάν

Νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε χθες στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με στόχο κομβόι του στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 και να τραυματιστούν πάνω από 20 στρατιώτες, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 130 τους νεκρούς από το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει μετά την αιματηρή εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο Κόκκινο Τέμενος - όπου επίσης έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Αρνηση

Επισήμως, βεβαίως, ο δικτάτορας Περβέζ Μουσάραφ αρνείται να παραδεχθεί ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε δημόσια παραδοχή της αποτυχίας του να ανταποκριθεί στον ένα και μοναδικό ρόλο που του είχε ανατεθεί στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»: την εξάρθρωση του πανίσχυρου δικτύου των ακραίων ισλαμιστών στο Πακιστάν, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο εκπαίδευσης, αλλά και ως ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων στο Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Άλλωστε, παρά και τη χθεσινή επίθεση, ο Μουσάραφ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών που αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και θεωρούνται ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι πρώτοι που τον διαψεύδουν είναι οι πάλαι ποτέ στενότεροι σύμμαχοί του, δηλαδή οι ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε έκθεσή τους που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι σύμβουλοι του Τζορτζ Μπους σε θέματα τρομοκρατίας παραδέχθηκαν ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της αλ Κάιντα στο Πακιστάν έχει αποτύχει. Κατηγόρησαν δε ευθέως τον Μουσάραφ γι αυτή την εξέλιξη, θεωρώντας πλήρως λαθεμένη την απόφασή του να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τους φυλάρχους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως είναι το Βόρειο Ουαζιριστάν.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνιστά μεγάλο πρόβλημα όχι τόσο για τον Μουσάραφ όσο για την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί πιέζουν ήδη ώστε να υιοθετηθεί η «μηδενική ανοχή» απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές και ζητούν από τον Μουσάραφ να τους τσακίσει χωρίς έλεος - όπως ακριβώς έκανε στην περίπτωση του Κόκκινου Τεμένους.

Κίνδυνος

Ωστόσο, η τακτική αυτή ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας, της οποίας η έκβαση είναι άδηλη. Για να είμαστε πιο ακριβείς: Ο Μουσάραφ δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει χωρίς να βυθίσει το Πακιστάν σε ένα αιματηρό εμφύλιο, μετατρέποντάς το σε ένα δεύτερο Αφγανιστάν.

Βεβαίως, υπάρχει και η επιλογή του «αδειάσματος» του Μουσάραφ και της επιτάχυνσης της δημοκρατικής μετάβασης. Όμως, όπως σημειώνει ο Ντ. Μάρκεϊ στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου περιοδικού Foreign Affairs, «η δημοκρατία δεν είναι μια μαγική σφαίρα», ενώ και «η μετάβαση αυτή δεν είναι ρεαλιστική για την ώρα». Αφήστε δε - συμπληρώνουμε εμείς - που τα «δημοκρατικά πειράματα» των ΗΠΑ σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, συνήθως φέρνουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα...

Σοβαρή απειλή

«Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά την απειλή που προέρχεται από τις περιοχές του Πακιστάν όπου κυριαρχούν οι φυλές. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν ο ίδιος (σ.σ. ο Μουσάραφ) μπορεί να το κάνει, τότε έχει καλώς. Εάν όχι, τότε οφείλει να οικοδομήσει και να δανειστεί την αναγκαία ισχύ». (Απόσπασμα από την έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: