Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Παπαδόπουλος: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Κύπρου

Παπαδόπουλος: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Κύπρου

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κρίνεται σήμερα, οριστικά και αμετάκλητα, η τύχη της Κύπρου και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Μιλώντας ψες σε εκδήλωση της "Οργάνωσης Αντιστασιακών Μαχητών Πάφου" για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "ευθυνόμαστε να μην αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων και να αγωνισθούμε γι αυτά που δικαιούμαστε και γι αυτά που μας ανήκουν".

Είπε επίσης ότι όσοι προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν ποια λύση επιδιώκουμε απλώς προσπαθούν να προβάλουν τη θέση ότι το μόνο συγκεκριμένο σχέδιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, είναι το σχέδιο Ανάν.

"Ξέρουμε τι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, αυτά που η ιστορία μας και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου δεν μας επιτρέπουν να αποδεχτούμε. Με την ίδια βεβαιότητα και καθαρότητα, ξέρουμε και αυτά που μπορούμε να αποδεχτούμε και που πρέπει να προνοεί η λύση, για να είναι δίκαιη και βιώσιμη, για να είναι λειτουργική, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια νέα βάση και ένα νέο περίγραμμα λύσης, όπως συμφωνήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον τέως βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και καταγράφηκε στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006.

"Αυτό το περίγραμμα λύσης, θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ωστόσο είπε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι "όσοι μονότονα και μονόπλευρα ενοχοποιούν τη δική μας πλευρά ότι δήθεν δεν θέλει λύση, στην πραγματικότητα αποενοχοποιούν την ένοχη Τουρκία".


---Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Τ. Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές του 2008---

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εξαγγείλει επίσημα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας θα γίνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Παπαδόπουλος έχει πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες κοινοποίησε στους ηγέτες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ.

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, ενώ το ΑΚΕΛ αποφάσισε να διεκδικήσει αυτόνομα τις εκλογές με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια.

Υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές έχουν ανακοινώσει επίσης ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρώην υπουργός, Κώστας Θεμιστοκλέους.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: