Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Επιβεβαιώνεται η γενεαλογία της «Λούσι»

Επιβεβαιώνεται η γενεαλογία της «Λούσι»

ΦΩΣ στην ακριβή γενεαλογία του αρχαιότερου ανθρωποειδούς που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, της διάσημης πλέον «Λούσι», ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών, που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974 από τους Αμερικανούς Παλαιοντολόγους Ντόναλντ Γιόχανσον και Τομ Γκρέι, αναμένεται να ρίξει νέα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα. Ομάδα Αμερικανών Ανθρωπολόγων ανέφερε ότι εντόπισε νέα απολιθώματα, που αποδεικνύουν ότι άμεσος πρόγονος της Λούσι ήταν ο Αυστραλοπίθηκος anamensis.

Η Λούσι και οι σύγχρονοί της Αυστραλοπίθηκοι afarensis, στέκονταν όρθιοι και βάδιζαν στα δύο τους πόδια, ενώ ήταν και δεινοί στο σκαρφάλωμα των δέντρων.

Οι θεωρίες των Ανθρωπολόγων, που θέλουν το είδος της Λούσι να έχει άμεση συγγένεια με τον πρόγονό του, τον Αυστραλοπίθηκο anamensis, επιβεβαιώθηκαν με την ανακάλυψη μεγάλου αριθμού κρίσιμων απολιθωμάτων οδοντοστοιχιών στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας από την επιστημονική ομάδα του Ανθρωπολόγου Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελάσιε του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ.

Τα απολιθώματα, που παρουσίασε η ομάδα του Κλίβελαντ, βρέθηκαν στην περιοχή Βοράνσο-Μιλέρ της επαρχίας Αφάρ και καλύπτουν το εξελικτικό κενό μεταξύ του anamensis (πριν 4,2 έως 3,9 εκατ χρόνια) και του είδους afarensis (πριν 3 έως 3,6 εκατ χρόνια), στο οποίο ανήκε και η Λούσι.

«Τα απολιθώματα ανθρωποειδών, που συλλέξαμε έχουν ηλικία μεταξύ 3,5 και 3,8 εκατομμυρίων ετών και θα μας φανούν ανεκτίμητα στην καταγραφή της ακριβούς σχέσης των δύο ειδών», ανέφερε γραπτή δήλωση του δρ Χαϊλέ-Σελάσιε.

Η ομάδα των Ανθρωπολόγων ανακάλυψε απολιθώματα οδοντοστοιχιών που ανήκουν σε τουλάχιστον 40 ανθρωποειδή. Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις απολιθωμάτων προϊστορικών ανθρωποειδών έχουν γίνει σε Αιθιοπία, Κένυα και Τανζανία.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: