Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Αερομαχία για... Λιτβινένκο

Αερομαχία για... Λιτβινένκο

Ενταση επικράτησε χτες στα επιτελεία της βρετανικής και ρωσικής αεροπορίας με αφορμή την αερομαχία ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών της RAF στον εναέριο χώρο της Βρετανίας, καλλιεργώντας το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στις σχέσεις Λονδίνου - Μόσχας. Βρετανοί αξιωματούχοι άφησαν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι το επεισόδιο έγινε στο πλαίσιο αντιποίνων για την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την υπόθεση Λιτβινένκο...

Η Ρωσία έσπευσε να διαψεύσει την «παρ ολίγο» παραβίαση του εναέριου χώρου της Βρετανίας, τονίζοντας πως τα δύο Τουπόλεφ, με την κωδική ονομασία «Αρκούδα», ισάξια των αμερικανικών Β-52, εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Σημειώνεται ότι, τα Τουπόλεφ «Τu- 95», σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, έχουν σχεδιαστεί για τη ρίψη πυρηνικών όπλων, ωστόσο, χρησιμοποιούνται για εποπτικό ρόλο.

Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Αλεξάντερ Ζέλιν, δήλωσε, πάντως, πως οποιοσδήποτε συσχετισμός με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών είναι «σκέτη ανοησία».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι «Τάιμς», τα μαχητικά αεροπλάνα της RAF προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά καθώς αυτά κατευθύνονταν προς τον εναέριο χώρο της Βρετανίας, ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στο Λονδίνο τόνισε πως τα ρωσικά βομβαρδιστικά επέστρεψαν στη βάση τους προτού παραβιάσουν τον βρετανικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, η Μόσχα κάλεσε σε συνεργασία για την αντικατάσταση ή αναπροσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, την οποία «αποκήρυξε» προ ημερών στο πλαίσιο των αντιποίνων, για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Οπως δήλωσε ο Γεβγκένι Βαζίνκσι, ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να εργαστούν για μία πιο απλή Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος συμφώνου που λήγει τον Δεκέμβριο του 2009.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΝΑΤΟ που έσπευσε να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του ρωσικού αιτήματος.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε απορρίψει τη νατοϊκή πρόταση να πραγματοποιηθεί μία ειδική διάσκεψη για να συζητηθεί η απόφασή της να αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ενδιαφέρον.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ξεκαθάρισε, χτες, ότι δεν θα δεχτεί τη διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση Λιτβινένκο σε τρίτη χώρα παρά μόνο στο Λονδίνο.

Αρχικά, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο έδαφος.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: