Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Η υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τουρκικές επικρίσεις και αιτιάσεις

Η υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τουρκικές επικρίσεις και αιτιάσεις

Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή, απέρριψε τις τουρκοκυπριακές επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε στο Τουρκικό κανάλι NTV, που αποτέλεσαν αφορμή για τη διατύπωση επιφυλάξεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την ελπίδα να μην πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν εκφράσει αμοιβαία προθυμία να συναντηθούν για να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006, προς συζήτηση τεχνικών θεμάτων και προετοιμασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά συνόδευσε την προθυμία της για τη συνάντηση με επικριτικές δηλώσεις για όσα ανέφερε η κ. Μαρκουλλή και ιδιαίτερα για την αναφορά της ότι το κλειδί της λύσης το έχει η Τουρκία και για την έκφραση αμφιβολιών κατά πόσο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει καίριες πτυχές, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε λυπηρές και απαράδεκτες τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα, με τις δηλώσεις της είχε απευθύνει μηνύματα συμφιλίωσης και επαναπροσέγγισης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

"Οι τοποθετήσεις μου απευθύνονταν στην Τουρκία και έχουν ερμηνευτεί λανθασμένα", είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Ομως, πρόσθεσε, σημασία έχει να ορισθεί τελικά η συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: