Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Φωτιές: ουραγοί και στα Βαλκάνια

Φωτιές: ουραγοί και στα Βαλκάνια



Στην Τουρκία τα κονδύλια για τη δασοπροστασία ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ και στην Αλβανία διατίθενται άνω των 400.000 ευρώ για την κατασκευή πυροφυλακίων και υπολογιστικών συστημάτων εντοπισμού εστιών, ενώ η Ελλάδα φέτος διέθεσε 3,2 εκατ. ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών και καμία διάθεση κονδυλίου σε τεχνολογία για την αντιμετώπισή τους...

«Δεδομένων των μεγεθών των δασικών εκτάσεων σε Τουρκία και Ελλάδα, τα ποσά που διατίθενται σε κάθε χώρα για τη δασοπροστασία είναι σαφώς δυσανάλογα. Η Τουρκία αναμφίβολα ξοδεύει πολύ περισσότερα για την πρόληψη των πυρκαγιών και ας είναι και οι δύο μεσογειακές χώρες με τα ίδια πάνω- κάτω προβλήματα όσον αφορά τις δασικές φωτιές», αναφέρει ο επικεφαλής της Ομάδας Ειδικών για τις Δασικές Πυρκαγιές του ΟΗΕ Γιόχαν Γκόλνταμερ. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζουμε στην Ελλάδα, το οποίο φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είναι ο χρόνος αντίδρασης των αρμοδίων υπηρεσιών κατάσβεσης από τη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Πιστεύω ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη μικρή κάλυψη των πυροσβεστικών δυνάμεων ανά αριθμό κατοίκων. Για παράδειγμα, στη Γερμανία αντιστοιχούν 13- 14 πυροσβέστες- μαζί με τους εθελοντές- σε 1.000 κάτοικους, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία δεν ξεπερνάει τους 1,2 προς 1.000. Όσον αφορά τους εθελοντές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, στη Γερμανία είναι πλήρως εξοπλισμένοι και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά βοηθήματα, ακόμα και συστήματα τηλεειδοποίησης, έτσι ώστε να τους ενημερώνουν όταν υπάρχει εστία κοντά στο τμήμα όπου υπάγονται», επισημαίνει ο Γερμανός κ. Γκόλνταμερ.

Χάσαμε τους εθελοντές

Πριν από μερικά χρόνια η αναλογία πυροσβεστών ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερη. «Μέχρι το 2004 στη χώρα μας υπήρχε ο μηχανισμός εθελοντών πυροσβεστών, οι οποίοι υπάγονταν σε πυροσβεστικά τμήματα της περιφέρειας. Σήμερα έχει κατακρεουργηθεί. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα κονδύλια πρόληψης των πυρκαγιών. Έως το 2004 παρείχαμε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ, σήμερα όμως έχουμε φτάσει τα 3,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, φέτος θα κληθούμε να πληρώσουμε πάνω από 25 εκατ. ευρώ για ενοικιάσεις εναέριων μέσων κατάσβεσης», αναφέρει ο Δημήτρης Καρύδης, υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής.

Όσον αφορά τα αυτοματοποιημένα συστήματα εντοπισμού των εστιών που έχουν τοποθετηθεί στη Γερμανία, αυτά ανέρχονται σε 102 για όλη την επικράτεια και το συνολικό κόστος τους υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει ούτε ένα...

Κίνητρο η δόμηση

«Το 1991, όταν είχα έρθει σε συνέδριο για τη πρόληψη των πυρκαγιών στη χώρα σας, θυμάμαι ότι συζητούσαμε το πρόβλημα του δασολογίου. Στη Γερμανία, εκτός από το πλήρες δασολόγιο που έχει καταρτιστεί εδώ και δεκαετίες, έχουμε αυστηρότατους νόμους για τη δόμηση στις καμένες εκτάσεις. Από όσο γνωρίζω, το πρόβλημα της χαρτογράφησης των ελληνικών δασών συνεχίζει να υφίσταται, 16 χρόνια μετά ύστερα από εκείνο το συνέδριο. Επιπλέον, πιστεύω ότι οι νόμοι για τη δόμηση στα καμένα πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι στη χώρα σας, καθώς οποιαδήποτε ανοχή από τις αρμόδιες αρχές αποτελεί κίνητρο για να μπαίνουν φωτιές», λέει ο κ. Γκόλνταμερ που αυτές τις ημέρες ετοιμάζει αναφορά για τον ΟΗΕ, στην οποία θα εισηγηθεί τη συνάντηση όλων των ηγετών της Βαλκανικής για τη χάραξη κοινής δράσης σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές. «Είναι απαραίτητο οι πολιτικοί των βαλκανικών χωρών να ενημερωθούν και να κατανοήσουν ότι πρέπει να διαθέσουν γενναία κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών, οι οποίες αναμένεται να γίνονται όλο και πιο καταστροφικές στο μέλλον», αναφέρει.

Και στην Αλβανία

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ελήφθη η απόφαση να διατεθούν 400.000 ευρώ (50 εκατ. λεκ) για την κατασκευή και στελέχωση πυροφυλακίων και την ανάπτυξη συστημάτων εντοπισμού εστιών», λέει ο Γκεντσί Χόξχατζ από τη γενική διεύθυνση Δασών και Βοσκοτόπων του υπουργείου Περιβάλλοντος της Αλβανίας. «Αν και ολοκληρώσαμε το δασολόγιο πριν από τρία χρόνια, ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την αλλαγή χρήσης της γης καθώς δεν έχουν θεσπιστεί νόμοι. Ωστόσο, πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει η αυστηρή νομοθεσία που απαιτείται για να περιοριστούν οι εμπρησμοί στη χώρα μας. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις», τονίζει ο κ. Χόξχατζ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

firecracker είπε...

Προτείνω να διαβάσετε αυτήν την ιστοσελίδα για μια ιδέα σε τι οφείλονται οι δασικές πυρκαγιές
http://forestfiresingreecegr.blogspot.com/