Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την ανανέωση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την ανανέωση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου


Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για την πενταετή ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Ιουλίου 2007. Το Μνημόνιο προνοεί για την απαγόρευση εισαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες προκλασικών και κλασικών αρχαιολογικών αντικειμένων, καθώς και βυζαντινών εκκλησιαστικών, τελετουργικών και εθνολογικών αντικειμένων, χωρίς άδεια εξαγωγής από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Στο ανανεωμένο Μνημόνιο έχει προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγής νομισμάτων τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το τέλος του 6 π.Χ. αιώνα μέχρι το 235 μ.Χ. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο νομισμάτων για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας άλλης χώρας.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη αρχικά στις 16 Ιουλίου 2002. Προηγουμένως, τον Απρίλιο του 1999, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε διάταγμα που αφορούσε στην απαγόρευση εισαγωγής στις ΗΠΑ βυζαντινών αντικειμένων.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: