«Εμφύλια» διαμάχη προκάλεσαν στο Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) οι ισχνές επιδόσεις του στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ύστερα από μακρά σιωπή που ακολούθησε την ήττα, ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται.
Για το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση με την κυβέρνηση και πιθανώς να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Οι ευθύνες για την ήττα του κόμματος, που έλαβε το 20,79% των ψήφων, βάρυναν προσωπικά τον κ. Μπαϊκάλ, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να ζητεί την παραίτησή του.
Ο ίδιος ωστόσο, ύστερα από σιωπή 48 ωρών μετά την ήττα, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα και υπεραμύνθηκε των επιλογών του τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσος και προεκλογικής τακτικής.
Είπε ότι σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές το κόμμα αύξησε τη δύναμή του με επιπλέον 1,2 εκατομμύρια ψήφους, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του κόμματος είχε απαγορευτεί (σ.σ. τη δεκαετία του '80!) και αφαιρέθηκαν από τον ίδιο τα πολιτικά δικαιώματα επί επτά χρόνια. Στις ψήφους αυτές ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και εκέινε που ανήκουν στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που κατήλθε στις εκλογές από κοινού με το CHP.
Ο κ. Μπαϊκάλ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα στελεχών του κόμματος του να παραιτηθεί. Μεταξύ εκείνων που ζήτησαν την παραίτησή του είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν και ο μουσικοσυνθέτης Ζιλφί Λιβανελί. Ο τελευταίος μάλιστα σε άρθρο του στην εφημερίδα Vatan υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές του 2002 ο Ντενίζ Μπαϊκάλ στήριξε τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία. Παρά την εκλογική του νίκη τότε, ο νόμος δεν επέτρεπε στον κ. Ερντογάν την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού, λόγω καταδίκης του για πολιτική υπόθεση και καθήκοντα πρωθυπουργού ασκούσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο Ζιλφί Λιβανελί κατηγορεί τον Ντενίζ Μπαϊκάλ για μυστική συμφωνία με τον Ερντογάν. Υποστηρίζει επίσης ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του, ο ηγέτης του CHP εκτιμούσε λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι ο πολιτικός βίος του Ερντογάν θα ήταν σύντομος και θα κατέληγε σε πανωλεθρία.
Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ παραδέχτηκε ότι ενέκρινε τότε την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ταγίπ Ερντογάν γιατί, όπως είπε, θεώρησε ότι ήταν σωστό καθώς το επέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αρνήθηκε ωστόσο ότι προέβλεψε τότε την πολιτική αποτυχία του ισλαμιστή ηγέτη.
Στη συνέντευξή του, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ υπεραμύνθηκε επίσης των στρατηγικών πολιτικών επιλογών του κόμματος. «Είμαστε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο προέκυψε μέσα από έναν εθνικό αγώνα. Αυτό μας καθορίζει» δήλωσε και παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές του διαφέρουν σε σχέση με άλλες χώρες. «Στη Δύση μπορεί να μην υπάρχει το παράδειγμά μας. Αυτό δεν μας απασχολεί» προσέθεσε.
Οι αντιδράσεις στο CHP επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Μπαϊκάλ και όχι στην αδυναμία του κόμματος να αρθρώσει σύγχρονο πολιτικό λόγο.
Προεκλογικά, το κόμμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούκ επιδόθηκε σε μία πλειοδοσία εθνικισμού προκειμένου να έχει εκλογικά οφέλη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κλιμάκωσης του Κουρδικού. Στην ίδια πολιτική γραμμή, στράφηκε ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ και τάχθηκε υπέρ τη σκληρής εθνικής γραμμής, στέλνοντας μήνυμα όξυνσης στους ψηφοφόρους και όχι πολιτικής σταθερότητας, αφήνοντας το πλεονέκτημα αυτό στο AKP. Είναι απορίας άξιον γιατί καμία από τις επικρίσεις μέχρι στιγμής δεν επικεντρώνονται σε αυτές τις βασικές πολιτικές επιλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου