Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

ΗΠΑ: Το Κόσοβο δεν σχεδιάζει να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία

ΗΠΑ: Το Κόσοβο δεν σχεδιάζει να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία

ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι δεν σχεδιάζει να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία από τη Σερβία το Νοέμβριο,ανακοίνωσαν αμερικανοί και κοσοβάροι αξιωματούχοι.

Ηγετικά στελέχη του Κοσόβου διαβεβαίωσαν την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών,Κοντολίζα Ράις στη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον ότι η Πρίστινα δεν θα κινηθεί μονομερώς,τόνισε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Κοσοβάρων,Σκεντέρ Χουσεϊνί."Σήμερα,η ενωτική ομάδα του Κοσόβου διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα παραμείνουμε στενοί εταίροι τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και την Ευρωπαική Ενωση για να φέρουμε πιό κοντά τη διαδικασία ανεξαρτησίας» τόνισε ο Χουσεϊνί στο Ρόιτερ μετά τη συνάντηση στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός,Ατζίμ Τσέκου, που συναντήθηκε με την Ράις,είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο του Κοσόβου να κηρύξει την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας στις 28 Νοεμβρίου.

Οι απειλές των Κοσοβάρων για μονομερή δράση ακολούθησαν την απόφαση του ΟΗΕ να βάλει στην άκρη το σχέδιο για τη λήψη απόφασης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου, λόγω της απειλής για άσκηση βέτο από τη Μόσχα.

«Το Κόσοβο ουδέποτε είπε ότι σκοπεύι να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του χωρίς να συμβουλευτούμε τους βασικούς μας συμμάχους στη διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Χουσεϊνί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις αυτές και όπως δήλωσε πηγή του Στέητ Ντηπάρτμεντ,η Κοντολίζα Ράις συνέστησε υπομονή στους Κοσοβάρους, επαναλαμβάνοντας πάντως την δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ανεξαρτησία του Κοσόβου .

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: