Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Για καθυστέρηση της αντιπυραυλικής ασπίδας κάνει λόγο το Πεντάγωνο

Για καθυστέρηση της αντιπυραυλικής ασπίδας κάνει λόγο το Πεντάγωνο

ΟΙ ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναβάλουν την επιχειρησιακή εφαρμογή της αντιπυραυλικής ασπίδας που προβλέπουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγουν την «εξουδετέρωσή» του από τη Μόσχα, δήλωσε απόψε στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεσμευθήκαμε στις συζητήσεις με τους Πολωνούς και τους Τσέχους, κατ΄αρχήν να καταλήξουμε σε συμφωνία μαζί τους για την εγκατάσταση ενός ραντάρ και δέκα πυραύλων αναχαίτισης αντίστοιχα στο έδαφός τους», εξήγησε σε μία ομάδα δημοσιογράφων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

«Από τη στιγμή που αυτές οι συμφωνίες θα έχουν κλείσει, θα μπορούσε να υπάρξει μία περίοδος κατά την οποία οι εξοπλισμοί αυτοί θα εγκαθίσταντο στο έδαφος και κατόπιν, σε μια μελλοντική στιγμή, θα γίνονταν επιχειρησιακοί», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως εάν εγκαταστήσουν το ραντάρ στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους τους στην Πολωνία, «όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εξουδερώσουμε την απειλή αυτή».

Οι Ρώσοι «έχουν πει ότι θα αντιδράσουν και εμείς το έχουμε σημειώσει», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη την παρατήρησή τους αλλά δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς πρόκειται να απαντήσουν».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: