Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Ερ.Μαρκουλλή: Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Συρία

Ερ.Μαρκουλλή: Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Συρία

Την εκτίμηση πως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Γκερχαρντ Σρέντερ, δεν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, εξέφρασε το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία δήλωσε πως αν και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αξιολογούνται, δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μαρτυρεί πως αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Σε δηλώσεις της από τη Λεμεσό, στο περιθώριο Συνεδρίου του Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως «δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνει η επίσκεψη του κ.Σρέντερ».

«Έχω δει και εγώ τα δημοσιεύματα, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε δηλώσεις του κ.Σρέντερ και η δική μου άποψη είναι ότι δεν θα έρθει στα κατεχόμενα», είπε η Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «έχουμε δει κατά καιρούς τέτοια δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, δεν μπορώ να πω ότι δεν τα αξιολογούμε, σίγουρα τα αξιολογούμε και σίγουρα γίνονται κάποιες ενέργειες εκ μέρους μας, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή περίπτωση».

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Συρία

Σε ότι αφορά το θέμα με τα παράνομα δρομολόγια από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου προς τη Συρία, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε πως ο διάλογος με τη Συρία συνεχίζεται και πως δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διπλωματικής παρέμβασης για επίλυση του προβλήματος.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι σίγουρα, εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτήν την εξέλιξη, αλλά ο διάλογος και οι διπλωματικές ενέργειες μας προς τη Συρία συνεχίζονται», είπε και πρόσθεσε πως αν και φαίνεται να υπάρχουν πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα στην υπόθεση, «θα πρέπει να υπερισχύσουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείσα σχετικώς, ανέφερε πως τροχοδρομείται επίσκεψη της στη Συρία και υπενθύμισε πως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, θα μεταβεί στις 20 του μηνός για συζήτηση του θέματος με Σύρους αξιωματούχους.

Χαρακτήρισε δε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας «μετά από δικές μας πολύ έντονες παρεμβάσεις», αποφάσισε να αποσύρει από το νηολόγιο της το πλοίο που έκανε το παράνομο δρομολόγιο, σημειώνοντας πως «είναι ένα ισχυρό ράπισμα και μάλιστα το γεγονός ότι ο λόγος που δίνεται είναι γιατί παραβιάζεται με αυτό το δρομολόγιο το διεθνές δίκαιο».

Απάντηση στις δηλώσεις Αναστασιάδη

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι δεχόμαστε το ένα κτύπημα μετά το άλλο, η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή είπε πως «αυτές οι καταστάσεις είναι αποτέλεσμα του "όχι" που είπε η ελλυνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα αλλά σίγουρα όλος ο λαός μας και όλη η πολιτική ηγεσία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αυτά τα πλήγματα και πιστεύω ότι αυτή θα πρέπει να είναι μια εθνική πολιτική, δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση».

Υπενθυμίζοντας πως στην επίσκεψη της στην Κιργισία βρισκόταν μαζί της «συνεργάτης και αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης», η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι τέτοιες αποστολές που πιστεύω πρέπει να χρησιμοποιούνται με την αρωγή και την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Έκθεση Προόδου για την Τουρκία

Όσον αφορά την έκθεση προόδου της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε πως «η δική μας προσπάθεια τους τελευταίους μήνες, μέσα από πολύ εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία αλλά και διάφορα έγγραφα που έχουν υποβληθεί, είναι αυτή η έκθεση να είναι αντικειμενική και να στοχεύει στην αποκάλυψη όλων των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, τόσο όσο αφορά το Κυπριακό, όσο και το θέμα των πετρελαίων και όλα τα άλλα θέματα, όπως το θέμα του πρωτοκόλλου, όπου όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα η Τουρκία αλλά λαμβάνει και πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα τέλος για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δυο Κύπριοι αστυνομικοί συνελήφθηκαν από τις βελγικές Αρχές όταν μετέβησαν για ανακρίσεις σε σχέση με υπόθεση φοροδιαφυγής, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε πως υπήρξε άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο της για απελευθέρωση τους και το θέμα έχει επιλυθεί.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τι έκαναν και τι δεν έκαναν σωστά. Κάποιες διαδικασίες δεν έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και προκλήθηκε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: