Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

Πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας αναλαμβάνουν δύο κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θα βρεθούν στην Τουρκία αργότερα το Σάββατο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, αλλά και το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πρόκειται για τον βοηθό υπουργός Εξωτερικών Νταν Φράιντ και τον υφυπουργό Αμυνας Έρικ Έντελμαν.

Οι δύο διπλωμάτες βρίσκονταν νωρίτερα στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη η Κοντολίζα Ράις.

Η Κ.Ράις είπε ότι σκοπός της επίσκεψης των δύο αξιωματούχων στην Τουρκία είναι να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας από την απόφαση της επιτροπής του Κογκρέσου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει από κάθε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

«Ζήτησα αυτοσυγκράτηση» είπε η Ράις κατά την επίσκεψή της στην Μόσχα, η οποία τόνισε στους Τούρκους αξιωματούχους «πως όλοι μας έχουμε συμφέρον σε ένα σταθερό Ιράκ και οτιδήποτε οδηγεί σε αποσταθεροποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα συμφέροντα και των δύο μας».

Αναγνώρισε ότι υπάρχει ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και έκανε λόγο για μία δύσκολη περίοδο. Είπε πάντως ότι η κυβέρνηση Μπους θα συνεχίσει την προσπάθεια αποτροπής υπερψήφισης της απόφασης από την ολομέλεια του Κογκρέσου.

Παράλληλα, το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε το Σάββατο ότι ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Κουρσάντ Τουζμάν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του τον άλλο μήνα στις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: