Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

To νέο δίκτυο αγωγών στον Αραβικό Κόλπο παρακάμπτει τα Στενά του Χορμούζ

To νέο δίκτυο αγωγών στον Αραβικό Κόλπο παρακάμπτει τα Στενά του Χορμούζ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και η Υεμένη έχουν αρχίσει την κατασκευή ενός τεράστιου δικτύου αγωγών με την ονομασία Υπέρ-Αραβία. Το έργο υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και διασχίσει την Αραβική έρημο, παρακάμπτοντας τα Στενά του Χορμούζ και επομένως απομακρύνοντας τις πετρελαϊκές διαδρομές από την ιρανική απειλή.

Στη Σαουδική Αραβία οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα δύναμη 35,000 αντρών για την προστασία του αγωγού και των πετρλαϊκών εγκαταστάσεων από την Αλ Κάιντα και το Ιράν. Οι πρώτοι 5000 που στρατολογήθηκαν εκπαιδεύονται ήδη για την προστασία την πρώτης φάσεως του αγωγού που αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Συνολικά οι πέντε αγωγοί είναι οι εξής:
  • Αγωγός 1: Αρχίζει το Νοέμβριο. Ο αγωγός θα ξεκινά από τη σαουδαραβική πόλη Ras Tannura και θα καταλήγει στην Al Fujairah των ΗΑΕ. Η συνολική του χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως.
  • Αγωγός 2: Αναμένεται να ενώσει την Ras Tannuraμε την παράκτια πόλη Musqat του Ομάν.
  • Αγωγός 3: Θα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση και από την Ras Tannura θα καταλήγει στην πόλη-λιμάνι Mukalla της Υεμένης.
  • Αγωγός 4: Θα καταλήγει και αυτός στην Mukalla, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη μέσα στο έδαφος των ΗΑΕ.
  • Αγωγός 5: Θα διασχίζει την Αραβική Έρημο και θα καταλήγει στην πόλη Yanbu στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Για την αποφυγή σαμποτάζ από την Αλ-Κάιντα και το Ιράν μεγάλο μέρος των αγωγών θα είναι υπόγειο και θα προστατεύεται από φράκτες, τάφρους και αναχώματα.

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει πως η Συρία θα απομακρυνθεί από το άρμα του Ιράν, ώστε να περάσει από το έδαφος της ένας βόρειος αγωγός που αφού θα διασχίζει το Ιράκ και τη Συρία, θα καταλήγει στην Τρίπολη του Λιβάνου.

Πηγή: DEBKAfile

Δεν υπάρχουν σχόλια: