Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

«Ασύμμετρες» δικαιολογίες από τον υπουργό προπαγάνδας

«Ασύμμετρες» δικαιολογίες από τον υπουργό προπαγάνδας

Εναγώνια προσπάθεια οχύρωσης πίσω από τη γραμμή άμυνας της «ασύμμετρης απειλής» συνεχίζει να καταβάλλει η κυβέρνηση, ελπίζοντας να μετριάσει τις αλγεινές εντυπώσεις από την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού.

Χωρίς αποτέλεσμα στον απέλπιδο αγώνα ανατροπής του κακού κλίματος ήταν και η επανεμφάνιση, χθες, του Θ. Ρουσόπουλου στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Στερούμενος επιχειρημάτων, προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει συγκεκριμένα για το είδος απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα.

Την ίδια ώρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την τακτική, αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις και εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία -και μάλιστα εν μέσω κρίσης- δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη. Επισημαίνοντας μεν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, κρατούν ωστόσο διακριτές αποστάσεις από τα σενάρια συνωμοσίας που ευρέως κυκλοφορούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τα οποία ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έσπευσε να βαφτίσει «ασύμμετρη απειλή».

Απέφυγαν
Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που απέφυγαν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη ορολογία, όντας ιδιαίτερα προσεκτικοί στις έως τώρα δηλώσεις τους, καταγράφονται οι Γ. Σουφλιάς αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του υπουργού Υγείας αν και παρατηρούσαν ότι δεν είναι τυχαία τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν ενστερνίζεται τα σενάρια συνωμοσιολογίας. Αλλά και συνεργάτες της Ν. Μπακογιάννη διευκρίνιζαν ότι ο όρος «ασύμμετρη απειλή», έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την εκδήλωση των μετώπων, σημειώνοντας τις διαστάσεις και την ταχύτητα της εξάπλωσης, χωρίς να αποκλείουν την ανθρώπινη αμέλεια, ή ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου, εκείνοι που θεωρούν ότι η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για επίκληση ενός «οργανωμένου σχεδίου» από δράστες που ωστόσο δεν μπορεί να κατονομάσει, το μόνο που αποδεικνύει στο λαό είναι ότι επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το βλέμμα περισσότερο στραμμένο στις επικείμενες κάλπες και στον περιορισμό του πολιτικού κόστους παρά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δεκάδων πύρινων μετώπων που για τέταρτο εικοσιτετράωρο συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Έκδηλος είναι σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με την αρχική επιλογή να αναζητηθεί έξοδος από την κρίση με το επιχείρημα της άγνωστης απειλής, καθώς αναζητούνται πλέον αποδείξεις που θα στηρίξουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην οποία πήραν μέρος και οι επικεφαλής της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Ο περιορισμένος αριθμός συλλήψεων εμπρηστών και μάλιστα κατά βάση από αμέλεια, αλλά κυρίως η έλλειψη επαρκών στοιχείων προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα σε τόσα μέρη της χώρας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» αποτελούν μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι και ο Β. Πολύδωρας χθες, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σε κατάσταση απόλυτης αμηχανίας, απέφυγε να επαναλάβει τον όρο «ασύμμετρη απειλή», κάνοντας λόγο για το «γνωστό θέμα».

Παράλληλα, επέμεινε ότι γίνεται συλλογή ευρημάτων και αποδείξεων, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς -όπως είπε- «αυτά θέλουν δουλειά». Σε ό,τι αφορά δε την αδυναμία του μηχανισμού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απέδωσε την ευθύνη στο «στρατηγό άνεμο»!

Σενάρια
Μέσα στο γενικότερο κλίμα αδυναμίας αντιμετώπισης της κρίσης, το φως της δημοσιότητας είδαν χθες και σενάρια περί χρονικής μετατόπισης των εκλογών. Τις φήμες ενίσχυσε και η αιφνίδια ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο και με δεδομένο ότι μία τέτοια επιλογή προκειμένου να δικαιολογηθεί συνταγματικά θα έπρεπε να στηριχθεί σε επιχειρηματολογία που να αποδεικνύει ότι η χώρα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, οι συγκεκριμένες σκέψεις εγκαταλείφθηκαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε μάλιστα να κλείσει τα σενάρια δηλώνοντας κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια ότι «αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν γενναία προγράμματα για την ανασυγκρότηση όλων των περιοχών».

Η «απειλή» και τα στελέχη

Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που απέφυγαν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη ορολογία, όντας ιδιαίτερα προσεκτικοί στις έως τώρα δηλώσεις τους, καταγράφονται οι Γ. Σουφλιάς αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος.

Συνεργάτες του υπουργού Υγείας αν και παρατηρούσαν ότι δεν είναι τυχαία τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν ενστερνίζεται τα σενάρια συνωμοσιολογίας.

Αλλά και συνεργάτες της Ν. Μπακογιάννη διευκρίνιζαν ότι ο όρος «ασύμμετρη απειλή», έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την εκδήλωση των μετώπων, σημειώνοντας τις διαστάσεις και την ταχύτητα της εξάπλωσης, χωρίς να αποκλείουν την ανθρώπινη αμέλεια.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου, εκείνοι που θεωρούν ότι η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για επίκληση ενός «οργανωμένου σχεδίου» από δράστες που ωστόσο δεν μπορεί να κατονομάσει, το μόνο που αποδεικνύει στο λαό είναι ότι επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το βλέμμα περισσότερο στραμμένο στις επικείμενες κάλπες.

Στο Επικρατείας ο Θ. Ρουσόπουλος

Με τη σύσταση υπουργείου «προπαγάνδας» - όπως καταγγέλλεται -επιχείρησε να αντιμετωπίσει χθες η κυβέρνηση το βατερλό της σε επικοινωνιακό επίπεδο. Με πρωθυπουργική απόφαση και με πρόφαση τις «ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και τις πιεστικές ανάγκες ενημέρωσης των πληγέντων και της κοινής γνώμης», ο Θ. Ρουσόπουλος τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Η χθεσινή πρεμιέρα πάντως κάθε άλλο παρά επιτυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί. Αδυνατώντας να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την «ασύμμετρη απειλή» που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρθηκε εμμέσως σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται τίποτα» και περιοριζόμενος να πει ότι υπάρχουν στοιχεία αλλά «αυτά είναι δουλειά της ανάκρισης».

Αποδίδοντας την αναποτελεσματικότητα του κράτους στο «τεράστιο μέγεθος των γεγονότων», επανέλαβε τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για τους πυρόπληκτους. Επιχειρώντας μάλιστα να δώσει έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα στις δηλώσεις του - αλλά χωρίς ίχνος αυτοκριτικής - μίλησε για «πολιτεία αρωγό, μάνα και πατέρα που θα δώσει το χάδι σε κάθε πληγέντα»!

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να πανε στο διαολο ολοι τους.Η Ελλαδα καιγεται,και εκεινοι καιγονται να ψηφιστουν,τα ρεμαλια,οι ελεεινοι.Οι υπευθυνοι εχουν το θρασος και την απυθμενη αλαζονια να βγαινουν στα καναλια αντι να πανε να κρεμασουν μια πετρα ο καθενας τους και να πνιγουν στον αλφειο..

Ανώνυμος είπε...

με το να αποδίδουν τα αίτια σε κάποια γενική και αόριστη "ασύμμετρη απειλή" πιστεύουν πως ξεκαθαρίζουν...και ο Γιωργάκης ενδιαφέρεται μόνο για τους ψήφους κατηγορώντας συνεχώς την κυβέρνηση...