Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα

Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα

Για πέμπτη νύχτα οι πυρκαγιές συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καταστρέφοντας εκατοντάδες χωριά σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Στο φόντο της καταστροφής η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη θεωρία περί «ασύμμετρης απειλής»...

Απόγνωση για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν άστεγοι και έχασαν τις περιουσίες τους. Στους 63 παραμένει ο αριθμός των νεκρών, αχτίδα αισιοδοξίας από το γεγονός ότι τα μέτωπα της φωτιάς μειώθηκαν σε 23.

Με το πρώτο φως της ημέρας, την Τρίτη, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στα μεγαλύτερα μέτωπα: Αλιβέρι, Σέττα, Στύρα, Ανδρίτσαινα, Αμαλιάδα, Γρύλλος, Κρέστενα, Ταΰγετος.

Στην Ηλεία, οι φωτιές μαίνονται στα Κρέστενα, στην Ανδρίτσαινα και τη Ζαχάρω. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Πλουτοχώρι, Γρύλλο, Αμαλιάδα και Κλειδιά Ωλένης. Στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας μαίνεται η φωτιά στο Λάλα. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στο χωριό Μάτεσι, όπου βρίσκονται 50 κάτοικοι.

Στη Μεσσηνία, οι φωτιές καίνε σε Πεύκο, Ανω Αρφαρά, Οιχαλία, Μελιγαλά, στον Ταΰγετο στην περιοχή Αρτεμησία και στο δήμο Ανδανίας. Διαταγή εκκένωσης έχει δοθεί για τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο και Σκληρό.

Στην Αρκαδία, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στο δήμο Γόρτυνος στα χωριά Κοτύλι, Παλάτου, Παλαιόκαστρο, Μουσιά, Αραχαμύτες, Λεοντάρι, Ασέα, Κακουρέικα και Μανθηρέα.

Στην Εύβοια, το χωριό Κάτω Σέττα, το οποίο έχει εκκενωθεί, εξακολουθεί να απειλείται από τη φωτιά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Μίστρο και Στύρα. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Αλιβέρι.

Στη Λακωνία, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Πάρνωνα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, πυρκαγιές μαίνονται στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας Παλιοχωράκι και Φυτείες.

Στη Βοιωτία σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Καναλλάκι.

Ακόμη, μαίνονται οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και στο Αγκαθωτό στη Φλώρινα.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι και την Τρίτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ανατολική και δυτική Αττική, Αθήνα, Πειραιά, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Κορινθία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κυκλάδες και Κρήτη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η πυροσβεστική διέταξε την εκκένωση δεκάδων χωριών σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία, καθώς κινδύνευαν άμεσα από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έως αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν αποτεφρωθεί στην Ηλεία πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ είχαν εκκενωθεί 69 χωριά. Μόνο δύο από τα 18 χωριά του Δήμου Ζαχάρως είχαν γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα άλλα έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Θλίψη προκαλούν οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φλόγες έζωσαν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και εργαζομένων στον χώρο.

Συλλήψεις

Στη σύλληψη τεσσάρων ακόμη εμπρηστών προχώρησαν οι αρχές στη Φλώρινα. Στα Οινόφυτα Βοιωτίας συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα κατηγορούμενα στα εμπρησμό από αμέλεια.

Μπουκάλια με στουπί βρέθηκαν στο Καλέντζι Μαραθώνα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα ευρήματα εξετάζονται.

Ακόμη, στη Γλυφάδα εντοπίστηκε και προσήχθη στην στυνομία άνδρας από την Τσεχία στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μπιτόνια με πετρέλαιο.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: