Η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα της νέας κρίσης, που έχει ξεσπάσει με αιχμή το αρμενικό και το κουρδικό ζήτημα, βρίσκεται στα χέρια μιας οργισμένης Τουρκίας. Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου, η Τουρκία αισθάνεται «προδομένη» από τους Αμερικανούς συμμάχους της και αναζητά εναγωνίως έναν αποτελεσματικό τρόπο να απαντήσει στο «απαράδεκτο και άνευ αξίας ψήφισμα των ΗΠΑ», όπως το χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας εκ μέρους της υπερδύναμης -κάτι που ο Γκιουλ απέδωσε σε πιέσεις του ισχυρού αρμενοαμερικανικού λόμπι- μπορεί να μην είναι δεσμευτική, ωστόσο άγγιξε μια από τις «ευαίσθητες χορδές» της γείτονος, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος έντονης δυσαρέσκειας που συμπαρασύρει τις εξελίξεις και σε άλλα καυτά μέτωπα, όπως το Βόρειο Ιράκ.
Αύριο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση κυβερνητική πρόταση για τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ με στόχο το ΡΚΚ. Το αίτημα για «πράσινο φως» στην εισβολή αποτελεί μια ηθική ικανοποίηση για την τουρκική κοινή γνώμη και τον στρατό που αξιώνουν απάντηση στις εντεινόμενες επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών.
Οι τελευταίοι, απαντώντας στα σχέδια της Αγκυρας για εισβολή, προειδοποίησαν ότι ετοιμάζουν επιθέσεις εντός της Τουρκίας, εναντίον πολιτικών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και της αστυνομίας. Οι απειλές του ΡΚΚ αυξάνουν την πίεση για δράση, εντούτοις το πόσο άμεσα θα πραγματοποιηθούν οι διασυνοριακές επιχειρήσεις και τι έκταση θα λάβουν είναι ένα ζήτημα που διχάζει.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υποχρέωση της Τουρκίας να μη μείνει άπραγη, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι η εμπειρία του παρελθόντος απέδειξε πως παρόμοιες κινήσεις ήταν ατελέσφορες, υπογραμμίζοντας ότι το οικονομικό κόστος θα είναι βαρύ.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN Turk -πριν από τις εμπρηστικές κουρδικές προειδοποιήσεις- είχε δηλώσει ότι οι διασυνοριακές επιχειρήσεις έχουν στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις που πρέπει να αξιολογηθούν ψύχραιμα προτού ληφθεί κάποια απόφαση, ομολογώντας ωστόσο πως προηγούμενες απόπειρες πέραν των συνόρων δεν έφεραν αποτέλεσμα.
«Αρξατε πυρ»
Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει εξίσου αναποτελεσματικό και τον μηχανισμό που συστάθηκε με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η «άδεια» της εθνοσυνέλευσης θα έχει ισχύ ενός έτους και δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις. Την υποστήριξή του προς την κυβερνητική εισήγηση για εισβολή θα παράσχει -σύμφωνα με δήλωσή του- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος όμως τόνισε ότι αυτή η εισήγηση είναι σαν «ωρολογιακή βόμβα» και από τη στιγμή που θα ψηφιστεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο Ερντογάν καλείται τώρα να επιτύχει συγκερασμό των παραπάνω αντικρουόμενων παραμέτρων αποδεικνύοντας ότι δρα αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας κοινωνίας αντιφάσεων, όπως η τουρκική. «Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα μιας εισβολής», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Οταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιρακ, ζήτησαν άδεια από κανέναν;», αναρωτήθηκε.
Ο Ερντογάν πρέπει όμως να αποφασίσει πόσο θα τραβήξει το σχοινί «που είναι έτοιμο να σπάσει» -όπως είπε αναφερόμενος στη ρήξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ- υπολογίζοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις και στο εσωτερικό. Εκεί είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα με κυριότερο αυτό της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ενός σημείου κομβικού στη μακρά πορεία προς τον εκδημοκρατισμό.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Μη χαλάτε τη συμμαχία με τις ΗΠΑ»
Σε άρθρο της η «Ζaman» αναφέρει πως τα όποια αντίποινα προς τις ΗΠΑ σε στρατηγικούς και οικονομικούς τομείς θα είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού δεν αποκλείεται να αποδειχθούν επιζήμια για την Τουρκία, προκαλώντας περαιτέρω ένταση και μια δυσάρεστη κατάσταση για την τουρκική κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς να επιδείξει πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Η «Τurkish Daily Νews» διερωτάται αν αντίποινα όπως το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, απ όπου περνά ο κύριος όγκος των αμερικανικών προμηθειών προς το Ιράκ, αντί να τιμωρήσει την υπερδύναμη, θα βλάψει εν τέλει περισσότερο τα συμφέροντα της Τουρκίας, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τη Μέση Ανατολή.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου