Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Προειδοποιεί ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ τις ΗΠΑ

Προειδοποιεί ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ τις ΗΠΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ στρατιωτικές σχέσεις «δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες», αν το κείμενο περί «Γενοκτονίας των Αρμενίων» που υιοθετήθηκε από Επιτροπή του Κογκρέσου, υιοθετηθεί και στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, τόνισε σε συνέντευξή του, σήμερα στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», ο αρχηγός του τουρκικού διακλαδικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

«Μπορώ να πω ότι, αν η απόφαση υιοθετηθεί στην Ολομέλεια (της Βουλής των Αντιπροσώπων), τότε οι στρατιωτικές σχέσεις μας δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες» υπογράμμισε ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. «Δεν μπορούμε αυτά να τα εξηγήσουμε στη δική μας κοινή γνώμη» ανέφερε επίσης. «Φυσικά, οι ΗΠΑ είναι για μας ένας σπουδαίος σύμμαχος. Ομως, ένας σύμμαχος δεν συμπεριφέρεται κατ'αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε επίσης ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Στον τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Ναμπί Σενσόι, δόθηκε (σ.σ.: την Παρασκευή) εντολή να επιστρέψει «για διαβουλεύσεις» στην Αγκυρα, «για λίγες ημέρες» . Από την πλευρά τους, ο ναύαρχος Μετίν Ατάτζ, αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, όπως και ο υπουργός Επικρατείας, Κουρσάντ Τεζμέν, στο πλαίσιο μιάς κατά τους παρατηρητές διμερούς διπλωματικής «κρίσης», ακύρωσαν τις προγραμματισμένες στο άμεσο μέλλον επισκέψεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια του έτους 1952.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: