Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Τολμηρό σχέδιο Ντόρας για την υφαλοκρηπίδα

Τολμηρό σχέδιο Ντόρας για την υφαλοκρηπίδα


Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει μία χρόνια εκκρεμότητα της ελληνικής διπλωματίας: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Κύπρο, ώστε να «απομονωθεί» η διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία, δεδομένου ότι με την Ιταλία έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία.

Ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν άγγιζε αυτό το θέμα ήταν περισσότερο ψυχολογικός. Είχε, δηλαδή, να κάνει με το δισταγμό να αναδειχτεί ότι μοναδική εξαίρεση είναι αυτή του Αιγαίου. Αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, υπάρχει τώρα η πολιτική βούληση να επιδιωχθούν συμφωνίες, παρά τα προσκόμματα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Αγκυρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος των διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο, η οποία έχει αγνοήσει τα τουρκικά διαβήματα για την εξαίρεση του Καστελλόριζου με το επιχείρημα -το οποίο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο- ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Μέχρι το τέλος του έτους ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης θα έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λιβύη, η οποία είχε επιχειρήσει να εντάξει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της τη Γαύδο.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί η έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν ανάλογες διαβουλεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ευαίσθητο αυτό θέμα χειρίζεται ο επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών οργανισμών κ. Φώτης Ξύδας, ο οποίος θα είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα και θα αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από το νέο έτος.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η τουρκική διπλωματία θα εκνευριστεί αν η Ελλάδα καταφέρει να διευθετήσει τις εκκρεμότητές της με τις τέσσερις παράκτιες χώρες. Κι είναι επίσης προφανές ότι η εμπειρία του κ. Ξύδα στις νομικές και τις τεχνικές πτυχές του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας θα του φανεί χρήσιμη όταν θα αναλάβει θέση υψηλής ευθύνης στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή τη στιγμή ο διμερής διάλογος που διεξάγεται σε υπηρεσιακό επίπεδο είναι «παγωμένος». Ο τελευταίος γύρος (36ος) των λεγόμενων διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαρτίου. Αλλά μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες οι συνθήκες θεωρούνται από πολλούς πρόσφορες για μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις. Η ανάφλεξη του κουρδικού δυσχεραίνει τους ελληνικούς σχεδιασμούς και θα επιβαρύνει την επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη στην Αγκυρα, με αφορμή τη σύνοδο του ΟΣΕΠ, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την προετοιμασία της πρώτης μετεκλογικής συνάντησης των πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν, με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου στα Υψαλα της Τουρκίας, που προγραμματίζεται επίσης για το τέλος του μήνα.

Αλλά η βούληση της Αθήνας για γύρισμα της σελίδας στα Ελληνοτουρκικά μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, όπως τονίζουν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι.
Ο νέος πρέσβης στην Αγκυρα κ. Φώτης Ξύδας χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Επέμεινε, άλλωστε, στην επιλογή του για το κρισιμότερο ίσως πόστο της ελληνικής διπλωματίας, παρά τα πυρά που δέχθηκε ο πρέσβης από «γνωστούς άγνωστους» κύκλους και παρά το θόρυβο γύρω από το όνομά του, που έφτασε ήδη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η επιμονή της κυρίας Μπακογιάννη στην επιλογή του κ. Ξύδα δεν έχει να κάνει μόνο με μια γενική και αόριστη εκτίμηση των δυνατοτήτων του. Συνδέεται ευθέως, όπως λένε ενημερωμένες πηγές, με το γεγονός ότι τον θεωρεί κατάλληλο να χειριστεί τη νέα εποχή, που η ίδια φιλοδοξεί να ξημερώσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ιστορία δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ των Ελληνοτουρκικών εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: