Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Επιτυχής η μεταφορά αρχαιοτήτων από την Ακρόπολη στο Νέο Μουσείο

Επιτυχής η μεταφορά αρχαιοτήτων από την Ακρόπολη στο Νέο Μουσείο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταφορά αρχαιοτήτων από τον βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο, στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Παρόντες ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάππης καθώς και ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί. Τη μεταφορά παρακολούθησαν και οι 25 πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Γκας.

Στην επιχείρηση της μεταφοράς, που την κάλυψαν τα Ελληνικά και τα Διεθνή Μέσα, οι τρεις γερανοί μετέφεραν τον δεύτερο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, το ανάγλυφό της παριστά την πομπή της θυσίας των ζώων.

Το γλυπτό, βάρους 2,3 τόννων, είναι ένα από τα πιο βαριά φορτία που θα κατεβάσουν τα ειδικά μεταλλικά κιβώτια, κατά την εκτέλεση της επιχείρησης, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι μεταφορές δεν θα πραγματοποιούνται όταν οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ τα πώρινα αγάλματα δεν θα μεταφέρονται όταν υπάρχουν υψηλοί δείκτες υγρασίας .

Σήμερα, επάνω στην Ακρόπολη, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ο υπουργός πολιτισμού Μ. Λιάππης, σε μια συμβολική χειρονομία, υπέγραψε το πρώτο δελτίο μεταφοράς και το πρωτόκολο παράδοσης και παραλαβής του φορτίου.

``Ιστορικό γεγονός με οικουμενική ακτινοβολία η σημερινή μεταφορά`` δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Την επιχείρηση της μεταφοράς κινηματογραφεί για λογαριασμό του Οργανισμού Ανέγερης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με το συνεργείο του.

Στο μεταξύ, μπροστά στο νεοκλασικό κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έχει αποχαρακτηριστεί από το ΚΑ με σκοπό να κατεδαφιστεί, γιατί πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι εμποδίζει την θέα προς την Ακρόπολη, είχε από το πρωί αναρτηθεί πανό διαμαρτυρίας της "Ανοιχτής Πόλης" με σύνθημα ``Μην τα γκρεμίσετε δεν έχουμε πολλα``.

Παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι Γ. Μπανιάς και Α. Τσίπρας μαζί με κατοίκους της περιοχής και άλλους υποστηρικτές της διατήρησης των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17-19 .

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: