Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ: Αλλαγές τώρα, οι αγορές μετά

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ: Αλλαγές τώρα, οι αγορές μετά

Ανοίγει ο χορός των αμυντικών προμηθειών με το υπουργείο να απαντά στις πιέσεις από εμπόρους όπλων, πρεσβευτές και κυβερνήσεις επιλέγοντας το ξήλωμα του σχετικού νόμου Σπηλιωτόπουλου.

**Δεν είναι τυχαίο ότι η σχετική τροπολογία παρουσιάστηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (επιχειρηματίες, σύνδεσμο κατασκευαστών, ναυπηγεία κ.ά.) από τον Ευ. Βασιλάκο, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Το μοντέλο της ανοιχτής διαβούλευσης επιλέχθηκε, γιατί σε προηγούμενες συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους: με ανταλλαγή έντονων φραστικών επιθέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών, αλλά και με επιλεκτικές «διαρροές» εκ των υστέρων.

**Ο Ευ. Βασιλάκος βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στη δίνη υπόγειων επιθέσεων από διάφορα λόμπι, κυρίως του γερμανικού, με το οποίο μαίνεται και η πολύμηνη κόντρα για το υποβρύχιο «που γέρνει».

Σύμφωνα με όσα διακινούνταν στο παρασκήνιο, ήταν ζήτημα ημερών η απομάκρυνση Βασιλάκου. Η δημόσια παρουσίαση, όμως, από αυτόν των προτάσεων του υπουργείου αποτελεί μήνυμα ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Β. Μεϊμαράκη.

Πάντως, ακόμη κι εάν προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές, δεν αναμένεται να ξεκινήσουν διαδικασίες αγορών πριν από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

**Επισήμως, οι αλλαγές γίνονται για να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ωστόσο, την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα για τα αντισταθμιστικά οφέλη, που αποτελούν κύρια συνιστώσα των ελληνικών προμηθειών. Υποκινείται από τις μεγάλες βιομηχανίες που επιθυμούν να τα καταργήσουν. Δεν θέλουν να δίνουν έργο σε άλλες χώρες, αλλά να μειώσουν το κόστος των όπλων τους, γιατί τα αντισταθμιστικά ανεβάζουν τις τελικές τιμές. Και οι φαινομενικά μικρότερες τιμές -αν καταργηθούν- θέλουν να αποτελέσουν δέλεαρ για τις κυβερνήσεις, που τα τελευταία χρόνια αποφεύγουν να αγοράζουν...

**Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές του νόμου, εισάγεται το μοντέλο ενός μαθηματικού τύπου για την αξιολόγηση της «συμφερότερης προσφοράς». Στον τύπο εισάγονται έννοιες όπως του κόστους συντήρησης, εξασφάλισης ανταλλακτικών, κόστους κύκλου ζωής του προϊόντος, αλλά και ανηγμένης τιμής (που προσεγγίζει το μοντέλο «best value for money»).

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: