Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του "Π": Συσπείρωση Vs Πολυσυλλεκτικότητας

Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του "Π": Συσπείρωση Vs Πολυσυλλεκτικότητας

Μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΠΟΛΙΤΗ η NOVERNA Consulting & Research από τις 4-10 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, και προφανώς αντικατοπτρίζοντας την πρόσφατη είσοδό του στην εκλογική μάχη με σειρά δημόσιων εμφανίσεων, ο νυν Πρόεδρος δείχνει μια σταθεροποίηση σε ποσοστά περίξ του 30% (στο 30.2%), κάτι που του προσφέρει δύο τινά: α) ένα προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του, β) την ανακοπή μιας μακράς πτωτικής πορείας στο παρόν στάδιο. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το σχετικά υψηλό ποσοστό αυτών που δεν έχουν καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο (στο 15.5%) δεν δίνει την ευχέρεια για εφησυχασμό στον Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς Δημήτρης Χριστόφιας (26.9%) και Ιωάννης Κασουλίδης (26.2%) συγκρατούνται σε απόσταση βολής. Ιδιαίτερα, συνεχιζόμενη αύξηση παρουσιάζει ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αναδεικνύοντάς τον στη δεύτερη θέση, αν και η απόσταση από το Ιωάννη Κασουλίδη είναι οριακή και εντός του πλαισίου του στατιστικού σφάλματος. Για πρώτη φορά, ο τέταρτος υποψήφιος, Κώστας Θεμιστοκλέους, ξεπερνά το φράγμα του 1%, ποσοστό το οποίο, αν και πολύ χαμηλό, ίσως επηρεάσει την εκλογική μάχη του πρώτου γύρου με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο στοιχείο που ολοένα και χαρακτηρίζει την εκλογική μάχη είναι η μεγάλη ευαισθησία με την οποία ανταποκρίνεται το εκλογικό σώμα στις ενέργειες των εκλογικών επιτελείων και των πολιτικών κομμάτων σε εβδομαδιαία πλέον βάση. Οι καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις και η ενεργοποίηση σε όλα τα επίπεδα - παγκύπρια, τοπικά και εσωκομματικά - προσδίδουν τις δυνατότητες πολλαπλών και αλυσιδωτών ανατροπών και μεταβολών, οι οποίες δεν είναι εύκολα προβλέψιμες. Σε αυτό συντείνει, όχι μόνο το σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και η περιορισμένη συσπείρωση η οποία επιμετρείται για όλους τους υποψηφίους στα κόμματα που τους στηρίζουν.

Ο Τάσσος
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δείχνει να κεφαλαιοποιεί στο παρόν στάδιο μια ελαφρά αυξημένη συσπείρωση ανάμεσα στο Δηκοϊκό κόσμο που φτάνει το 73% περίπου, όπως και στο χώρο της ΕΔΕΚ (συσπείρωση της τάξεως του 65%). Και πάλι, όμως, η συσπείρωση αυτή θεωρείται σχετικά χαμηλή και καταδεικνύει ότι απέχει ακόμα από το κλείδωμα του φυσικού του χώρου, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για μελλοντικές διαρροές. Η συγκεκριμένη ανάκτηση των δυνάμεων του Τάσσου Παπαδόπουλου οφείλεται, κατ΄ επέκταση, κυρίως στη συνεχιζόμενη και ελαφρά αυξημένη διείσδυση που παρουσιάζει στο χώρο του ΑΚΕΛ (στο 15%) και στη σταθερή του δύναμη στο χώρο του ΔΗ.ΣΥ (σχεδόν στο 10%). Επιπλέον, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατός στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ( 45 χρονών και άνω), ενώ σε τοπικό επίπεδο, εκτός από το προπύργιο της Πάφου δείχνει και μια σχετική ανάκαμψη στη Λεμεσό. Αντίθετα, παρουσιάζεται με μειωμένη απήχηση στους πιο νέους και στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ο Δημήτρης
Σε ανάλογες λεπτές ισορροπίες κινείται και ο Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς η συσπείρωση του Ακελικού κόσμου γύρω από την υποψηφιότητά του διαφαίνεται να υποχωρεί σε κάποιο βαθμό μετά την αρχική δυναμική που είχε δημιουργηθεί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Η συσπείρωση αυτή κυμαίνεται γύρω στο 75%, 'παραχωρώντας' ένα επιπρόσθετο 5% (σε σύγκριση με τη μέτρηση του Ιουλίου) στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατός στις επαρχίες Λάρνακας/ Αμμοχώστου, ενώ παρουσιάζει και μια καλύτερη δυναμική στην επαρχία Λεμεσού.

Ο Ιωάννης
Σε ό,τι αφορά τον Ιωάννη Κασουλίδη, η συσπείρωση των υποστηρικτών του ΔΗ.ΣΥ παρουσιάζει μία εντυπωσιακή σταθερότητα, πλην όμως κινείται και αυτή σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα (στο 75% περίπου). Με δεδομένη και τη σχετικά χαμηλή διείσδυσή του σε άλλους κομματικούς χώρους, μια εσωκομματική συσπείρωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για κεφαλαιοποίηση των δυνατοτήτων που του προσφέρει η σημερινή του θέση και η αυξημένη απήχησή του ανάμεσα στη νεολαία.

Κριτήρια Α' γύρου
Με βάση τα πιο πάνω, είναι προφανές ότι η μάχη του πρώτου γύρου θα κριθεί σε τρία συγκεκριμένα επίπεδα. Πρώτο, στο βαθμό στον οποίο θα πετύχουν τα δύο μεγάλα κόμματα (ΑΚΕΛ και ΔΗ.ΣΥ) τη συσπείρωση γύρω από τους κατ΄ εξοχή ΄δικούς τους υποψηφίους', καθώς οποιαδήποτε αύξηση θα μετρήσει διπλά με ανάλογη απώλεια στα ποσοστά του Τάσσου Παπαδόπουλου. Δεύτερο, στην επικοινωνιακή μάχη από όλα τα επιτελεία, η οποία μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος με σχετική ευκολία σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο υπολογίζεται σε 25% περίπου λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τους αναποφάσιστους, όσο και τους απεγκλωβισμένους από την κομματική γραμμή ψηφοφόρους. Τρίτο, και εξίσου σημαντικό, είναι ο βαθμός στον οποίο θα μπορέσει ο κάθε υποψήφιος να δώσει καθαρές προτάσεις και ελκυστικές θέσεις για όλες της ηλικιακές ομάδες, ώστε να αποσπάσει σημαντικό μέρος των προτιμήσεων σε νέους και μεγάλους. Επ' αυτού είναι εμφανές ότι η παρούσα τάση καταδεικνύει αφενός ότι οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας έχουν αρκετό δρόμο να καλύψουν ανάμεσα στους πιο νέους, ενώ αντίθετα η πρόσφατη επιτυχία του Ι. Κασουλίδη στο να προσεγγίσει πιο νέους, ίσως έχει αποστασιοποιήσει τις μεγαλύτερες γενεές. Εν ολίγοις, η κομματική συσπείρωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, δεν αρκεί όμως για την εξασφάλιση του εισιτηρίου για το δεύτερο γύρο.

Β΄ γύρος
Σε περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εξακολουθεί να κατέχει το προβάδισμα και στα δύο σενάρια, είτε ως ανθυποψήφιος του Δ. Χριστόφια, είτε του Ι. Κασουλίδη. Στο σενάριο όπου ανθυποψήφιος του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι ο Ι. Κασουλίδης, η υπεροχή του Πρόεδρου εμφανίζεται σχετικά μεγάλη σε μια διαφορά των 13% περίπου ποσοστιαίων μονάδων, καθώς οι μισοί, σχεδόν, υποστηρικτές του Δημήτρη Χριστόφια επιλέγουν για τη δεύτερη Κυριακή τον Τ. Παπαδόπουλο. Αντίθετα, αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μάχη ανάμεσα σε Παπαδόπουλο - Χριστόφια, καθώς η διαφορά που τους χωρίζει σε ένα τέτοιο σενάριο είναι μόνο της τάξεως του 3%, (38% για τον Τ. Παπαδόπουλο και 35% για το Δ. Χριστόφια) σε σύγκριση με μια διαφορά 6% που είχε μετρηθεί τον Ιούλιο. Ανάλογη δυναμική παρουσιάζει ο Δ. Χριστόφιας και στο σενάριο που ανθυποψήφιός του είναι ο Ι. Κασουλίδης, υπερέχοντας κατά 6% περίπου (39% για Δ. Χριστόφια και 33% για Ι. Κασουλίδη).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάθεση NOVERNA Consulting and Research, μέλος ESOMAR, για λογαριασμό του ΠΟΛΙΤΗ Μέθοδος συνεντεύξεων Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις Επιλογή δείγματος Τυχαία δειγματοληψία Δείγμα 800 άτομα, παγκύπριο δείγμα, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού 18 χρονών και άνω, που διαμένει στις ελεύθερες περιοχές Ημερομηνίες διεξαγωγής δείγματος 4 - 10 Οκτωβρίου 2007

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: