Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Πενθήμερη περιοδεία Ράις στη Μ.Ανατολή

Πενθήμερη περιοδεία Ράις στη Μ.Ανατολή


Ξεκίνησε, σήμερα, η πενθήμερη περιοδεία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις στη Μέση Ανατολή, ενόψει τις περιφερειακής συνόδου --με θέμα το Μεσανατολικό--εντός του προσεχούς μηνός, με προειδοποίηση της ίδιας της αξιωματούχου, πως "δεν πρέπει να αναμένονται αιφνίδιες πρόοδοι" από αυτό το ταξίδι της στην περιοχή.

Η άφιξη της κ. Ράις στο Ισραήλ συνέπεσε, χρονικά, με την αναγγελία από τον πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ (κατά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο), ότι η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, θα ηγηθεί της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην επικείμενη περιφερειακή διάσκεψη.

"Θα ανακεφαλαιώσουμε γιά την πορεία που έχουν λάβει οι διαβουλεύσεις μας, βλέποντας τί μπορούμε να πράξουμε, ώστε να επαναφέρουμε σε τροχιά κάποια πράγματα" και για "να προωθήσουμε, οπωσδήποτε, αυτήν την διαδικασία" όπως επισημάνθηκε από την κ. Ράις στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν στην περιοδεία αυτή, με μιάν ταυτόχρονη εκ μέρους της προειδοποίση προς αυτούς, να μην αναμένουν "αιφνίδιες προόδους".

Από ισραηλινή κυβερνητική πηγή διέρρευσε πως ο πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ, δέκτης πιέσεων από τους θρησκευτικούς και "σκληρούς" εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό του, θα επιδιώξει την "αοριστία", όσον αφορά την κοινή ισραηλοπαλαιστινιακή δήλωση, η οποία θα εκδοθεί στο τέλος του παρόντος γύρου διαβουλεύσεων υπό αμερικανική αιγίδα.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή στήριξη και την άμβλυνση της επιρροής των "σκληρών" στη δική του πλευρά, κατά τους διπλωματικούς παρατηρητές θα επιδιώξει αντιθέτως να υπάρξει μία κοινή δήλωση, που να περιέχει ισραηλινές δεσμεύσεις ως προς την άμεση πορεία, με τελικό στόχο το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Η περιοδεία της κ. Ράις θα συνεχιστεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Συνομιλητής της κ. Ράις θα είναι και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: