Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Παρέμβαση των ΗΠΑ αναμένει ο Μ. Νίμιτς

Παρέμβαση των ΗΠΑ αναμένει ο Μ. Νίμιτς

Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, αναμένει ισχυρή αμερικανική παρέμβαση που θα τον βοηθήσει να ανατρέψει το αδιέξοδο και να επιτύχει λύση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τα Σκόπια, με βάση την πολιτική του 2004 και την αστήρικτη δικαιολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η αναγνώριση.

Τότε, ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί ότι κινδύνευε η εδαφική ακεραιότητα του κρατιδίου. Η επιμονή στη θέση αυτή, περιπλέκει την κατάσταση και ενισχύει την αδιαλλαξία της σκοπιανής ηγεσίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, στην αμερικανική Γερουσία μεταφέρθηκε η κόντρα για το Σκοπιανό, μετά την καθυστέρηση που επέβαλε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αμερικανική βοήθεια προς τα Σκόπια, και την απειλή του ότι θα ακυρώσει κάθε οικονομική στήριξη στο κρατίδιο, εάν συνεχιστεί η προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας.

Σηκώνοντας επικίνδυνα τους τόνους και αξιοποιώντας κοινοβουλευτικές δυνατότητες που του παρέχει η θέση του ως μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών να ενημερώσει πάραυτα την κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του Κογκρέσου, ιδιαίτερα εάν συνεχιστούν εθνικιστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, πράξεις και η άρνηση για εξεύρεση συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Μέτρα
Συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα για την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση και την Αστυνομία ζήτησε για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν από τον πρόεδρο της ΠΓΔ της Μακεδονίας, τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: