Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά η Νορβηγία

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά η Νορβηγία

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στη μάχη της... Αρκτικής ζητά η Νορβηγία και συνδέει άμεσα τις εδαφικές της διεκδικήσεις με τη συμμετοχή των στρατευμάτων της στη ΝΑΤΟική δύναμη του Αφγανιστάν.

Νορβηγία και Ρωσία διεκδικούν από κοινού τη θάλασσα του Μπάρεντς -και συνεπώς τον φυσικό πλούτο που κρύβεται εκεί-, ενώ οι πτήσεις ρωσικών μαχητικών τις τελευταίες εβδομάδες ακριβώς στα όρια του εναέριου χώρου της Νορβηγίας ξυπνούν μνήμες Ψυχρού Πολέμου.

Δεν βασίζεται
Κατάσταση που περιπλέκει ακόμα περισσότερο έκθεση του υπουργείου Αμυνας της Νορβηγίας που διέρρευσε τον προηγούμενο μήνα και δείχνει ότι το Οσλο δεν μπορεί να βασιστεί στη ΝΑΤΟϊκή βοήθεια, σε περίπτωση «σοβαρής διαμάχης» με τη Ρωσία.

Η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας Αν-Γκρέτε Στρομ-Ερικσεν επιχείρησε πάντως να ρίξει τους τόνους, αποστέλλοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία... «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπίσει τα βόρεια σύνορα, εάν χρειαστεί. Γι αυτό το ΝΑΤΟ είναι τόσο σημαντικό για τη Νορβηγία και γι αυτό είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας στο Αφγανιστάν», τόνισε η Αν-Γκρέτε Στρομ-Ερικσεν, επισημαίνοντας πάντως ότι, μολονότι η Νορβηγία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στον βορρά, επιθυμεί να αποφύγει μια κούρσα εξοπλισμών και να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε φιλικό επίπεδο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: