Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Παπαρήγα: Μόνο γεωγραφικά το όνομα Μακεδονία

Παπαρήγα: Μόνο γεωγραφικά το όνομα Μακεδονία

Το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνουν αποδεκτά μόνο ως γεωγραφικοί προσδιορισμοί, επισημαίνει για ακόμη μια φορά το ΚΚΕ εν όψει των εξελίξεων γύρω από την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Σε δηλώσεις της χθες η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ως αναγκαίο για τα Σκόπια «να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών». Παράλληλα όμως συνέδεσε το θέμα με τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, γι' αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων και να μην αποδεχτεί καμιά ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την Ε.Ε.

Υπενθύμισε ότι χαρακτηριστικό της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί με την ΠΓΔΜ, είναι η αναγνώρισή της με το συνταγματικό όνομά της ήδη από 123 χώρες-μέλη του ΟΗΕ σε σύνολο 192, από τις οποίες μάλιστα τρεις είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι προτάσεις του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη Νίμιτς ως μεσολαβητή του ΟΗΕ κρατούν το ζήτημα ανοικτό, ενώ έκανε λόγο και για υποκρισία των ΗΠΑ όταν αναγνωρίζουν μονομερώς στις 4/11/2004 τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ τώρα παρουσιάζονται ως πρεσβευτές καλής θέλησης.

Επισήμανε, επίσης, ότι το κόμμα της «ακράδαντα πιστεύει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση των λαών, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όσο δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμοί».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: