Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

56.000 στρέμματα κάηκαν στην Πάρνηθα

56.000 στρέμματα κάηκαν στην Πάρνηθα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και τη Δασική Υπηρεσία η αεροφωτογράφιση της καμένης έκτασης στην Πάρνηθα, όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Η κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο υπουργός, από την επεξεργασία των ορθοφωτοχαρτών προέκυψαν τα εξής:

- Συνολική καμένη έκταση: 56.000 στρ. (Αττικής - Βοιωτία)

- Συνολική καμένη έκταση Νομού Βοιωτίας (στρέμματα): 19.783

- Συνολική καμένη έκταση Αττικής (στρέμματα) 36.217

- Συνολική καμένη έκταση Αν. Αττικής: 8.863

- Συνολική καμένη έκταση Δυτ. Αττικής: 27.354

- Συνολική καμένη έκταση πυρήνα Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας: 15.723 (Σύνολο 38.000)

- Συνολική καμένη έκταση ελάτης 20.488 επί συνόλου 29.500 στρεμμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, σήμερα άρχισε η εγκατάσταση των μελών των Δασικών Συνεταιρισμών στην Αμυγδαλέζα σε ειδικό χώρο που παραχώρησε η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο χώρο αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εγκαταστήσει 85 οικίσκους στους οποίους θα φιλοξενηθούν οι δασεργάτες που θα απασχοληθούν στην εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην καμένη έκταση.

Από αύριο οι περίπου 150 πρώτοι δασεργάτες πιάνουν δουλειά στην Πάρνηθα.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι άνοιξε ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/483101-24 στον οποίο μπορούν να κατατεθούν οι δωρεές όσων θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που γίνεται.


Δορυφορική παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων


Επίσης, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η δορυφορική παρακολούθηση της καμένης περιοχής της Πάρνηθας, σε τριμηνιαία βάση, για την αποφυγή καταπατήσεων κατασκευής αυθαιρέτων και την παρακολούθηση της κατασκευής των αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων και αναδασώσεων. Η παρακολούθηση θα γίνεται με χρήση δορυφορικών δεδομένων πολύ υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας (± 1 τ.μ.). Θα δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή από άποψη εξοπλισμού και λογισμικού για την επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών.

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για να εφαρμοσθεί για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ότι και για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι μελέτες για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε ρέματα που διατρέχουν τον αστικό και ημιαστικό ιστό. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αρχίζουν εντός δεκαημέρου με προτεραιότητα το ρέμα της Γιανούλας, το ρέμα της Εσχατιάς, το ρέμα της Αγίας Τριάδος και το ρέμα της Χούνης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι μια ευκαιρία να κατασκευάσουμε μέσω του Δ’ ΚΠΣ και τα απαιτούμενα μακροπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα.


Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Ορεινού Όγκου της Πάρνηθας


Χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Ορεινού Όγκου της Πάρνηθας (στο συνημμένο αρχείο) με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις από την σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είναι μία από τις σημαντικότερες θεσμικές παρεμβάσεις που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

Με τον καθορισμό ζωνών απόλυτης προστασίας αντιμετωπίζεται η αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία και προστατεύεται απολύτως ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού, που περιλαμβάνει και μεγάλη έκταση του Κτήματος του Τατοΐου. Εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την ανάταξη του βιοτόπου της Πάρνηθας και θωρακίζουμε τον ορεινό όγκο από μελλοντικές επεμβάσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

«Δημιουργούμε ειδικές ζώνες στους πρόποδες της Πάρνηθας αναψυχής, ιστορικής ενημέρωσης, αθλητισμού, πολιτισμού κλπ. σε απολύτως συγκεκριμένα σημεία για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης διασποράς των χρήσεων αυτών και περιορίζουμε την δόμηση που επιτρέπεται. Τέλος, προβλέπουμε τη λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πολλαπλών χρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα και να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Αττικής για τη σημασία του βιοτόπου», πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα :

1. Τριπλασιάζεται η συνολική έκταση της περιοχής απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Από 38.000 στρέμματα αυξάνονται σε 110.000 στρέμματα περίπου.

2. Καθορίζεται το όριο του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που τίθεται υπό προστασία όπως αυτή περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα και είναι συνολικής έκτασης 300.000 περίπου στρεμμάτα.

3. Τίθενται αυστηρότατοι όροι δόμησης στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Πλέον στους θύλακες που καθορίζουμε με αυστηρά όρια περιορίζουμε τη δυνατότητα δόμησης στα 160 τετραγωνικά ανά είκοσι (20) στρέμματα ενώ σήμερα επιτρέπεται ( Α’ Ζώνη Π.Δ. ΦΕΚ 707/1979) η δόμηση 200 τετραγωνικών σε τέσσερα (4) στρέμματα (σε οικόπεδα προυφιστάμενα του 1979) ή 400 τετραγωνικά μέτρα σε είκοσι στρέμματα.

4. Καθορίζονται θύλακες συνολικού εμβαδού 1837 στρεμμάτων, στα 27.000 στρέμματα γεωργικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας που θα αποτελούν ζώνες αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού (περιοχές Βαρυπόμπης και Δροσοπηγης). Όλες αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν παραδοσιακές δραστηριότητες περιαστικής αναψυχής, ελεύθερου χώρου απόλυτα συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του αστικού χώρου. Στους θύλακες αυτούς δεν απαγορεύεται η δόμηση κατοικίας που εξ άλλου σύμφωνα με το Π.Δ (ΦΕΚ 707Δ/79) επιτρεπόταν στο σύνολο των 27.000 στρεμμάτων γεωργικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας..

5. Περιορίζεται το δικαίωμα δόμησης στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Ιπποκράτειο Πολιτεία» που είναι εγκεκριμένος από το 1979. Μειώνουμε την επιτρεπόμενη δόμηση ( από 0,20 σε 0,15) ενώ συνυπολογίζουμε στην επιτρεπόμενή κάλυψη όλες οι κατασκευές που επιτρέπονται στους ακάλυπτους χώρους ( πέργολες, πισίνες, δεξαμενές κ.α.) ώστε να μην αλλοιώνεται το ανάγλυφο του τοπίου και να αποτρέπεται η κοπή των δέντρων.

6. Περιορίζονται οι υπάρχουσες ειδικές εγκαταστάσεις ( Πάρκο Κεραιών, Μον Παρνές κ.α.) σε αυστηρά οριοθετούμενες ζώνες Ε, σύμφωνα με το υφιστάμενο ειδικό θεσμικό πλαίσιό τους και υπό το καθεστώς αυστηρών όρων περιβαλλοντικής προστασίας που καθορίζονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Υπάρχουν, επίσης, τρία θέματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα : το Τεχνολογικό Πάρκο «Ακρόπολις» 500 στρέμματα , οι Παιδικές Κατασκηνώσεις τις Εκκλησίας της Ελλάδος 100 στέμματα και το αίτημα για επέκταση των εγκαταστάσεων της Μονής Κλειστών. Για τα θέματα αυτά ο κ. Σουφλιάς ανέφερε τα εξής:

1. Για το Τεχνολογικό Πάρκο «Ακρόπολις» το ΣτΕ δεν αμφισβήτησε την νομιμότητα της χωροθέτησής του. Ζήτησε όμως να συμπεριληφθεί στο όριο προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Με νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθούμε θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό.

2. Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που αφορούν μία περιορισμένη έκταση 100 στρεμμάτων στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου, επίσης, θα συμπεριληφθούν στο νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα προωθηθεί ανεξάρτητα.

Σημειώνω, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιιάς, ότι εκ παραδρομής το ΣτΕ θεώρησε ότι υπάγονται σε περιοχή του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού που απαγορεύονται οι κατασκηνώσεις. «Θα επαναφέρουμε, λοιπόν, το θέμα στο ΣτΕ με επαρκή αιτιολόγηση».

3. Σχετικά με το αίτημα της μονής Κλειστών για επέκταση των εγκαταστάσεών της. Το ΣτΕ δεν έκρινε την επέκταση, παρατήρηση προς την οποία συμμορφώθηκε το Π. Δ/γμα. Η Μονή Κλειστών είχε ζητήσει να περιληφθεί στο Π.Δ την δυνατότητα επέκτασης, κατά 8.000 τ.μ., των κτηριακών εγκαταστάσεων για την φιλοξενία και εκπαίδευση παιδιών. Περιλάβαμε στο Π.Δ. περίπου 2000 τ.μ. στο ισόγειο και άλλα τόσα σε ημιυπόγειο λόγω μεγάλης κλίσης. Δηλαδή επρόκειτο για κάλυψη 2 στρεμμάτων, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την παρατήρηση του ΣτΕ. Σταματάω, όμως, εδώ γιατί πλέον το αίτημα της Μονής Κλειστών δεν υφίσταται γιατί δυστυχώς η γύρω περιοχή κάηκε και θα κηρυχθεί αναδασωτέα».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: