Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Νέα πρόκληση κατά του Πατριαρχείου

Νέα πρόκληση κατά του Πατριαρχείου

Μία ακόμη τουρκική πρόκληση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ακύρωση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην προ τριών εβδομάδων απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Τη στιγμή που το θέμα της ακύρωσης της συναυλίας του Γ. Νταλάρα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτηση που κατέθεσαν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έγινε γνωστό ότι ο βουλγαρικής καταγωγής Μπουζιντάρ Τσιπόφ υπέβαλε στον εισαγγελέα του Μπέιογλου (περιοχή Πέρα) μηνυτήρια αναφορά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη «για παραβίαση των θρησκευτικών υποχρεώσεών του».

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Βαρθολομαίος παραβίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έκανε χρήση του όρου «Οικουμενικός» κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Συνεδρίου Ορθόδοξης Νεολαίας, το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ο εισαγγελέας φέρεται να έχει κάνει δεκτή τη μηνυτήρια αναφορά και να έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα, ενώ διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν χθες την πιθανότητα ο εισαγγελέας να προχωρήσει περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Την είδηση της μήνυσης δημοσίευσε χθες η εξτρεμιστική εφημερίδα «Γενί Τσαγ», ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο εισαγγελέας άσκησε ήδη δίωξη κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηνυτής είναι μέλος της βουλγαρικής κοινότητας στην οποία ανήκει και ο κ. Κοστόφ, ο οποίος είχε προσφύγει στην τουρκική Δικαιοσύνη ζητώντας την καταδίκη του Πατριάρχη και της Συνόδου, γιατί τον είχαν απομακρύνει από τον ναό της κοινότητας και τον είχαν καθαιρέσει.

Υπενθυμίζεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης για τη συγκεκριμένη μήνυση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα στον «ισχυρισμό του Πατριαρχείου Φαναρίου ότι έχει το καθεστώς του Οικουμενικού».

Ερώτηση


Χθες πάντως οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης, Ν. Σηφουνάκης και Π. Μπεγλίτης με ερώτηση που κατέθεσαν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με το αν συνάδει η απόφαση των τουρκικών αρχών για απαγόρευση της συναυλίας του Γ. Νταλάρα με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης όπως ρητά ορίζεται στα κριτήρια ένταξης της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στην ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης της Κωνσταντινούπολης, που θα γίνει με κοινοτική χρηματοδότηση, θα ανταποκρίνεται στους στόχους του θεσμού, που είναι η προβολή της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών πολιτισμών.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: