Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Δεν τολμούν επίθεση στο Ιράν

Δεν τολμούν επίθεση στο Ιράν

Οι Αμερικανοί είναι αδύνατον να καταλάβουν στρατιωτικά τη χώρα χωρίς βαρύτατο στρατιωτικό και πολιτικό κόστος

Στον Κόλπο, κοντά στο Ιράν, βρίσκονται ήδη σχεδόν τα μισά από τα 277 πολεμικά πλοία της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων και της συνοδείας τους. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι πιέζει λυσσασμένα για την εξαπόλυση αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Η στάση του Τσένι είναι απολύτως αναμενόμενη. Είναι ουσιαστικά ο τελευταίος από την ακραία πολεμοκάπηλη ομάδα των νεοσυντηρητικών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή θέση εξουσίας και ανησυχεί όχι για την πολιτική καρατόμησή του, η οποία είναι βέβαιη με τη λήξη της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, αλλά για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαστικές διώξεις εναντίον του με τη λήξη της θητείας του. Δεν θεωρείται καθόλου βέβαιον ότι θα τον διασώσουν οι φίλοι του της πολεμικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Τα πάντα θα κριθούν από το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ έπειτα από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2008. Η πρόκληση έντασης με τη Ρωσία μέσω της εγκατάστασης συστήματος αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία, οι συζητήσεις για επίθεση εναντίον του Ιράν, τα παραμύθια περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» της Αλ Κάιντα να πλήξει τις ΗΠΑ κ.λπ. αποσκοπούν στην καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοϋστερίας και ανασφάλειας, ώστε να ευνοηθεί η εκλογή Αμερικανού προέδρου εξίσου πολεμοκάπηλου με τον σημερινό. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασυλία των σημερινών κυβερνητών της Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό μια απρόκλητη αμερικανική επίθεση στο Ιράν σίγουρα θα υπηρετούσε τους στόχους του Ντικ Τσένι, αφού θα προκαλούσε όντως εφιαλτική διεθνή κατάσταση, τυλίγοντας στις φλόγες ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Φυσικά, η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ, μετά το απερίγραπτο φιάσκο του Ιράκ, έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι είναι αδιανόητη επίθεση υποδούλωσης του Ιράν κατά το πρότυπο κατάκτησης και κατοχής του Ιράκ.

Η σημερινή κόλαση του Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί έχασαν μόλις λίγο περισσότερους από 150 στρατιώτες για να καταλάβουν τη χώρα, αλλά έχουν ήδη χάσει πάνω από 3.500 (και 40.000 τραυματίες) από τα πλήγματα των ανταρτών της ιρακινής αντίστασης, θα μοιάζει με... «τροπικό παράδεισο διακοπών» μπροστά σε αυτά που θα γίνουν αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να καταλάβουν το Ιράν.

Χώρα με περίπου τριπλάσιο πληθυσμό από το Ιράκ, γύρω στα 70 εκατομμύρια κατοίκους, με πολύ πιο ορεινή διαμόρφωση εδάφους και με μια πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, με σχεδόν δέκα εκατομμύρια κατοίκους, που κανένας κατακτητής δεν μπορεί να ελέγξει, το Ιράν αποτελεί μια χώρα που είναι αδύνατον να κατακτηθεί και να παραμείνει υπό κατοχή.

Το μόνο που θα απέμενε στους Αμερικανούς θα ήταν πλήγματα με πυραύλους και αεροπλάνα, τα οποία απλώς θα σκότωναν χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς για να σπάσουν το ηθικό του κόσμου και να κλονίσουν το καθεστώς. Στρατιωτικά είναι απολύτως εφικτό, αλλά πολιτικά πρόκειται περί τρομερού σφάλματος.

Η πρώτη κίνηση του Ιράν θα είναι να ωθήσει τους σιίτες του Ιράκ, του Λιβάνου, του Αφγανιστάν, των Εμιράτων, αλλά και των πετρελαιοφόρων περιοχών της Βορειοανατολικής Σαουδαραβίας σε εξεγέρσεις εναντίον των φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων ή και σε πλήγματα απευθείας εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ολη η Μέση Ανατολή θα πάρει φωτιά! Στο Ιράκ οι Αμερικανοί στέκονται μόνο και μόνο επειδή η σιιτική πλειοψηφία ανέχεται και εν μέρει συνεργάζεται με τα στρατεύματα κατοχής, επειδή περιμένει την αποχώρησή τους για να πάρει την εξουσία.

Η εφιαλτική για τους Αμερικανούς κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ από τη δράση σχεδόν μόνο της σουνιτικής μειοψηφίας του 20%. Αν ξεσηκωθεί και η σιιτική πλειοψηφία του 60% εναντίον των ΗΠΑ, ούτε με 500.000 στρατό οι Αμερικανοί δεν ελέγχουν την κατάσταση!

Οσο και αν ένα τέτοιο σενάριο θα βόλευε άριστα τον Τσένι, είναι προφανές ότι μέσα στις ΗΠΑ υπάρχουν πανίσχυροι κύκλοι εξουσίας και επιρροής που αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη και οι οποίοι πιθανότατα θα την αποτρέψουν.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ

10.000.000 ...αντάρτες!
Το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει ευρύτατο δίκτυο ένοπλων σωμάτων πολιτοφυλακής, με επικεφαλής εκατοντάδες χιλιάδες φρουρούς της επανάστασης.

Παράλληλα, το σφαγείο του οκταετούς πολέμου Ιράν - Ιράκ τη δεκαετία του 80 έχει καταστήσει εμπειροπόλεμους εκατομμύρια άνδρες.

Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση αμερικανικής κατοχής περίπου... δέκα εκατομμύρια (!) Ιρανοί θα βρεθούν οπλισμένοι και ικανοί να ξεκινήσουν το μεγαλύτερο αντάρτικο πόλεων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: