Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Την 1η Νοεμβρίου η συνάντηση για το όνομα

Την 1η Νοεμβρίου η συνάντηση για το όνομα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η δήλωση Νίμιτς είναι η ακόλουθη:

«Ως προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, ήμουν σε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους των δύο συμβαλλόμενων μερών και έχουμε συμφωνήσει να συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη την 1η Νοεμβρίου. Ελπίζω ότι μέσω της επανάληψης αυτών των συζητήσεων, στο καθιερωμένο πλαίσιο, μπορούμε να θέσουμε την προκαταρκτική εργασία σε εντατικότερες συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία ικανοποιητική λύση του ζητήματος της ονομασίας και των σχετικών θεμάτων. Αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δείξει ειλικρινή επιθυμία να φθάσουν σε μια λύση. Θα κάνω δήλωση για το συμπέρασμα της συνάντησης.

Θα επιθυμούσα, επίσης, αυτή τη στιγμή να κάνω προσωπική δήλωση σχετικά με ορισμένες παρατηρήσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο που περιελήφθησαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Λυπάμαι ειλικρινά για τον αντίκτυπο που εκείνα τα σχόλια είχαν και λυπούμαι ιδιαίτερα για την αμελή εισαγωγή των ιστορικών σχολίων στη συμφωνηθείσα διπλωματική διαδικασία. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αποσύρω τα σχόλια που γίνονται, δίνοντας έμφαση αντί αυτού στη μόνιμη επιρροή και στη βαθιά σημασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία».

Αντιδράσεις στα Σκόπια για την ανακοίνωση Νίμιτς

Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, τις οποίες επικαλείται ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Κανάλι 5» αναφέρουν ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στα Σκόπια διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για να εξετασθεί η θέση που θα διατυπώσει η χώρα στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει για την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Στις διαβουλεύσεις αυτές θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός, εκτιμούν ότι στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου, ο κ. Νίμιτς δεν θα καταθέσει νέα πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Κατά πάσα πιθανότητα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς θα εκφράσει κάποιες νέες ιδέες για τις οποίες θα ζητήσει τη γνώμη των δύο πλευρών και θα προτείνει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Σκοπιανό ξεκινά σήμερα από τη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ σε συνάντηση την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για την έναρξη μίας διαδικασίας εντατικών διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία θα καταλήξει σε αναβαθμισμένες συνομιλίες πολιτικού επιπέδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το τελευταίο στάδιο αυτής της νέας διαδικασίας, αλλά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η σκέψη για συνομιλίες -καταρχάς- σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων. Οι συνομιλίες αυτές δεν θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εκκρεμότητα της ονομασίας αλλά και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση αλυτρωτικών ενεργειών, όπως η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος».

Η κινητικότητα που θα εκδηλωθεί συνδέεται ευθέως με το τέντωμα του σκοινιού στο Σκοπιανό. Η αμερικανική διπλωματία δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του ελληνικού βέτο δεν είναι προσχηματική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ να δείξει διαλλακτικότητα. Είπε συγκεκριμένα: «Για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να μας πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό κινούνται γρήγορα και χωρίς πισωγυρίσματα και ότι είναι διατεθειμένη να εργαστεί επίμονα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα του ονόματος, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της». Δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της Αθήνας και σημείωσε απλώς ότι «η Ελλάδα έχει πραγματικά έγνοιες». Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη βούληση της κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος. «Η ώρα των αποφάσεων έφτασε», είπε, «είναι σαφές το μήνυμά μας, ας το ερμηνεύσει σωστά η κυβέρνηση των Σκοπίων».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «με εμμονή στην αδιαλλαξία και τις ανιστόρητες ενέργειές τους, με εμμονή σε προπαγάνδα αλυτρωτικής λογικής, δεν χτίζονται συμμαχικές σχέσεις, δεν χτίζονται σχέσεις αλληλεγγύης, όπως απαιτεί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι ξεκάθαρη, υπεύθυνη και αποφασιστική η θέση μας. Είναι η πολιτική του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος». Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη: «Ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη περνά από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος».

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι πλέον είναι εφικτή μία λύση σύνθετης ονομασίας όπως «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Εκτιμούν επίσης ότι εφόσον τεθεί θέμα αποδοχής μιας τέτοιου είδους λύσης δεν θα είναι δύσκολη η πολιτική διαχείριση, καθώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: