Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Ενημέρωση για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, οι επιχειρήσεις των πυρoσβεστικών δυνάμεων ήταν επιτυχείς και αποτελεσματικές.

Συγκεκριμένα:

  • Η πυρκαγιά του Μίστρου στην Εύβοια, είναι σε Μερικό Έλεγχο, μετά και τις τελευταίες πυροσβεστικές επιχειρήσεις των επίγειων και των πεζοπόρων δυνάμεων, πού από αέρος υποστηρίχθηκαν από 3 Ε/Π. Στο τόπο της πυρκαγιάς θα παραμείνουν επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, για την φύλαξη της, τη κατάσβεση μικροεστιών, αλλά και για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.
  • Η πυρκαγιά στη περιοχή της Μεγαλόπολης – Καρύταινας, μετά την ολοήμερη μάχη πού δόθηκε από τις πυρ/κες δυνάμεις, στα χωριά Καστανοχώρι, Μαυρία, Κυπαρίσια, Ίσωμα, Σαρακίνι, Ριζοσπηλιά, δεν έχει αυτή τη στιγμή μέτωπα, που να εξελίσσονται ανησηχυτικά, προς κατοικημένες περιοχές ή αξιόλογα δασικά συμπλέγματα. Υπάρχουν διασκορπισμένες μικροεστίες οι οποίες όμως προς το παρόν δεν δείχνουν τάση να εξελιχθούν σε μέτωπα. Θεωρούμε ότι αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν σχετικά ήπιες, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση θα βελτιώνεται συνεχώς. Στην περιοχή επιχείρησαν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π.
  • Στον Πάρνωνα υπήρξε έντονη δραστηριότητα και ενεργοποίηση εστιών, που δημιούργησαν πρόβλημα στα χωριά Πολύδροσο και Αγριάνοι. Αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις μας και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά. Σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης πυροσβεστών και πολιτών, σας γνωρίζουμε ότι η εντολή δόθηκε 12:34 και 12:45 στα ελικόπτερα του στρατού και ακυρώθηκε στις 13:24, γιατί στις 13:23 η διάσωση πραγματοποιήθηκε από το μισθωμένο Ε/Π, του Π.Σ. Τα άτομα που διασωθήκαν ήταν 5 πυροσβέστες και 17 πολίτες. Από αέρος επιχείρησαν 8 Α/Φ, 2 Be- 200 και 4 Ε/Π. Στο τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από 60 Γάλλους Δασοπυροσβέστες.

Το συνολικό έργο των πτητικών μέσων της διεθνούς συνδρομής κατά της 31/8/2007 ήταν 114 ώρες και 35 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ένα μισθωμένο ελικόπτερο Μ 26, παρουσίασε βλάβη και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Άστρος Κυνουρίας και περί ώρα 15:30.
Το έργο της αεροπυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα υποστηρίχθηκε από 21 Α/Φ (18 PZL και 3 GRUMMAN), της ΜΑΕΔΥ (Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών)

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών σήμερα από τις 06:00 μέχρι 18:00 ανέρχεται σε 18.
Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε προς ενημέρωση σας ότι, συγχρόνως με τις μεγάλες πυρκαγιές που μας απασχόλησαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, και Ευβοίας, η Υπηρεσία μας χρειάσθηκε να επέμβει ταυτόχρονα σε 612 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.
Από αυτές στις τρεις πρώτες ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 415.
Από 3 έως 12 ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 93.
Από 12 έως 24 ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 33.
Από 24 έως 48 ώρες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα οι 71.
Μεταξύ των πυρκαγιών ήταν και πυρκαγιές που εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους επέκτασης λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και της διασποράς των δυνάμεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πυρκαγιές της Αττικής (στο Λαύριο, στα Μέγαρα, στο Κουβαρά Κερατέας, στο Τογάνι Κερατέας, στο Γραμματικό και στο Χολαργό Υμηττού), στη Βοιωτία, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, στο Καλένζτι Κορινθίας κ.α. Το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει την οργάνωση, το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του Π.Σ. το οποίο αν και επιχειρούσε σε πολλές πυρκαγιές με μεγάλα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας και σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης, παρ’ όλα αυτά αντιμετώπιζε αποτελεσματικά και παρείχε την αιτούμενη προστασία στον Έλληνα πολίτη.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος


Δεν υπάρχουν σχόλια: