Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

€600 εκατ. αποδεσμεύουν ως βοήθεια οι Βρυξέλλες

€600 εκατ. αποδεσμεύουν ως βοήθεια οι Βρυξέλλες

Αρωγός στην ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν στις φονικές πυρκαγιές θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σύντομα θα αποδεσμευτούν 600 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μόλις διαπιστωθεί ότι το μέγεθος των ζημιών είναι περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δήλωσε χθες η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Χθες έφθασε στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, μαζί με τον πρωθυπουργό, θα πετάξει σήμερα το πρωί με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Ο κ. Μπαρόζο επισκέπτεται εκτάκτως τη χώρα μας, προκειμένου να δηλώσει και αυτός την απόλυτη ετοιμότητα της Κομισιόν να παράσχει στην Ελλάδα κάθε δυνατή βοήθεια για την ανασυγκρότηση από τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάτι για το οποίο μίλησε χθες η κοινοτική επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η κ. Χούμπνερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα ποσά που θα αποδεσμευτούν για την ενίσχυση των πληγέντων και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης για το μέγεθος των ζημιών από τις πυρκαγιές και τόνισε πως εάν οι ζημιές αγγίζουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει άμεσα 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόσθεσε, επίσης ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εντοπίστηκαν οι τομείς συνεργασίας και τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφών. Η κ. Χούμπνερ επισήμανε ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εκφράσει τη θέλησή του να προχωρήσει πολύ γρήγορα με τις διαδικασίες που σχετίζονται με αυτό το ταμείο, ενώ, όπως είπε, συζήτησε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό κ. Φώλια τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων ευρωπαϊκών κεφαλαίων του 2000 - 2006.

"Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη-μέλη με τα οποία οριστικοποιήσαμε τα επιχειρησιακά προγράμματα για το 2007-2013. Ελπίζω να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου. Αμέσως μετά από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες πληρωμές, ώστε να έχουμε νέα κεφάλαια, τα οποία να φτάσουν αυτήν τη χρονιά στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος ότι "χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες και στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής, όχι μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής".

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης από την πλευρά του ευχαρίστησε την επίτροπο για την πολύ γρήγορη ανταπόκριση στη μεγάλη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα μας και τόνισε ότι θα υπάρξει η ταχύτερη δυνατή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά και η ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί οικονομικά το μέγεθος της καταστροφής.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: