Στην πλέον κρίσιμη φάση του εισέρχεται το θέμα των τεσσάρων περίπου χιλιάδων μαχητών του ΡΚΚ, που έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ, αφού φαίνεται -χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση- πως η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί και να επιλύσει το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στην Τουρκία, και έχει δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσουν συζητήσεις επί των σεναρίων για μικρής έκτασης διαμελισμό της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από διπλωματική πηγή, γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί η μετακίνηση των Κούρδων ανταρτών και των οικογενειών τους από τα όρη Καντίλ στο εσωτερικό του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τον όρο -που έθεσε ο στρατηγός Ράλστον στην Αγκυρα- να ξεκινήσει διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις που ομιλούν εκ μέρους του στρατιωτικού πυρήνα του ΡΚΚ. Αμερικανική πηγή αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών, τονίζοντας πως έχει παρουσιάσει τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ματ Μπράιζα, που λειτουργεί και ως ο αρμόδιος της Ουάσιγκτον για τα θέματα που αφορούν την Τουρκία (Αιγαίο, Κύπρος, ενέργεια, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ιράκ και τρομοκρατία).
Η πηγή δήλωσε πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τον συμβιβασμό και τη μετακίνησή τους, αλλά θα αρνηθεί την εγκατάστασή τους στο Κιρκούκ, το νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων.
«Ως προς το θέμα του ΡΚΚ», είπε ο κ. Μπράιζα, «δεν έχουμε τηρήσει τα υπεσχημένα, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στην εξάλειψή του». Και προσέθεσε τα εξής: «Η διάθεση έχει μεταστραφεί στην Ουάσιγκτον και πρέπει να αναμένονται περισσότερα τους επόμενους λίγους μήνες από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης και της δικής μας».
Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της Τουρκίας και αποδέχονται ότι ο κ. Ερντογάν «έχει δίκιο να φωνάζει» (για το πρόβλημα του ΡΚΚ), όμως τα στρατηγικά τους συμφέροντα είναι πιο ισχυρά και ευαίσθητα για τη διεθνή ασφάλεια, μια εξέλιξη που κονιορτοποιεί τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.
Ο στρατηγός Ρόμπερτ Χολμς, διοικητής του γενικού επιτελείου με έδρα τη Φλόριντα, αποκάλυψε άθελά του τα μελλοντικά σχέδια των Αμερικανών. Μιλώντας στο Foreign Press Center της Νέας Υόρκης, ήταν ξεκάθαρος ότι η στρατιωτική επιλογή δεν θα επιλύσει το πρόβλημα στο τουρκικό Κουρδιστάν. «Η Τουρκία», είπε, «πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να επιλύσει το τρομοκρατικό πρόβλημα του ΡΚΚ».
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως ο άνευ προηγουμένου αντιαμερικανισμός στην Τουρκία, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οφείλεται στην απροθυμία του πρωθυπουργού της να αναδείξει τη σημασία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Από την πλευρά τους, στην Αγκυρα θεωρούν πως ο αντιαμερικανισμός ανδρώθηκε λόγω της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και κατ επέκταση λόγω των επεμβάσεων σε άλλες ισλαμικές χώρες, αλλά και «στη μη τήρηση των υπεσχημένων ως προς το ΡΚΚ».
Ο αναλυτής του Council on Foreign Relations, Στίβεν Κουκ, έγραψε στην εφημερίδα Boston Globe ότι ο τουρκικός λαός έχει ταυτίσει την Αμερική με τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι -όπως κατήγγειλε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ χωρίς να δώσει στοιχεία- λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση από τους Αμερικανούς. «Η τουρκική κοινή γνώμη», σημειώνει ο κ. Κουκ, «πιστεύει πως οι Ην. Πολιτείες και το ΡΚΚ είναι ένα και το αυτό». Και προσθέτει: «Στις κηδείες των Τούρκων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους αντάρτες του ΡΚΚ, οι απλοί Τούρκοι φωνάζουν: «Κάτω, κάτω το ΡΚΚ, κάτω η Αμερική».
Η κυρία Καμίλ Πεκαστέιν, βοηθός καθηγήτρια στο περίφημο SAIS της Ουάσιγκτον, πιστεύει ότι στο τέλος η Αγκυρα θα συνειδητοποιήσει πως ένα ανεξάρτητο, επιτυχημένο και βιώσιμο Κουρδιστάν θα αποτελέσει όφελος για την Τουρκία. «Αλλά», σημειώνει, «η Αγκυρα μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται τώρα. Πολύ λίγες χώρες έχουν την ικανότητα της Τουρκίας να πυροβολούν τα πόδια τους»...
Γενοκτονία
Η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεωρεί, πάντως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διαφορετικός από τους στρατηγούς και τους κεμαλιστές και θα καταλάβει ότι πρέπει να ξεπεράσει την αναχρονιστική άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας και το φιάσκο, όπως το χαρακτηρίζει, της Κύπρου και πάνω από όλα το μείζον πρόβλημα των 14 εκατ. Κούρδων της χώρας του.
Ο κ. Αλαν Μακόφσκι, στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, διέγνωσε ότι στρατιωτικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Ομως, τόνισε, ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν με αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ δείχνουν ότι αντιλαμβάνεται τα όρια εντός των οποίων κινείται. Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται πως μπορούν να προχωρήσουν μπροστά είναι οι Κούρδοι πολιτικοί (που χρησιμοποίησαν, όπως είπε ο κ. Μακόφσκι, φορτισμένες λέξεις και ισχυρισμούς περί αυτόνομων επαρχιών της Τουρκίας και του Κουρδιστάν).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου