Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Πράσινο φως για επέμβαση στο Ιράν

Πράσινο φως για επέμβαση στο Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άσκησε σήμερα πιέσεις στην Τουρκία να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν, εκτιμώντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Αγκυρας να στείλει στρατεύματά της στο Ιράκ.

"Είπαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην Τουρκία ότι δεν πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον της να αποστείλει στρατεύματά της στο Ιράκ", δήλωσε ο κ. Μπους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στον Λευκό Οίκο.

"Μια μαζική ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί επιπλέον στρατεύματα της συμμαχίας, δεν θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι Τούρκοι δεν βιάζονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει προθυμία ή βιασύνη ή επιθυμία να επιλυθεί το θέμα με στρατιωτική δράση, με επιχείρηση πέραν των συνόρων".

"Οι Τούρκοι είναι σαφώς απογοητευμένοι. Είναι σαφώς οργισμένοι. Όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύ όρεξη να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Θα είχε σοβαρές επιπλοκές όχι μόνο για μας, αλλά και για τους Τούρκους", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μόρελ δήλωσε ότι η τοπική κουρδική κυβέρνηση ασκεί επιρροή στο ΡΚΚ και η Ουάσινγκτον νομίζει ότι με διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Βαγδάτης και Κούρδων αξιωματούχων θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα.

"Ας προσπαθήσουμε να ασκήσουμε επιρροή στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία πιστεύουμε ότι έχει επιρροή στο ΡΚΚ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους υποχρεώσουμε να σταματήσουν την εγκληματική δράση τους στην Τουρκία", δήλωσε ο Μόρελ.

Πριν από την ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το πράσινο φως για επιχειρήσεις πέραν των συνόρων με το Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τον οποίον ζήτησε υπομονή, την ώρα που η διπλωματία κάνει τη δουλειά της.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, επανέλαβε ότι η συμμαχία θεωρεί το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Όμως επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη τη βασική αρχή, που προβλέπει ότι εάν κάποιο μέλος θεωρεί ότι δέχεται επίθεση μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των άλλων κρατών-μελών της συμμαχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. "Είναι βασικό να συνεχίσει η Τουρκία να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με συνεργασία μεταξύ των αρχών που έχουν σχέση με το θέμα", δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής, Κριστίνα Νάγκι.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε την έγκρισή της στην κυβέρνηση του Ταγιπ Ερντογάν να προχωρήσει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του βορείου Ιράκ για την καταστροφή των βάσεων των Κούρδων του ΡΚΚ. Δίνεται έτσι και η νομιμοποίηση στον τουρκικό στρατό, τον δεύτερο σε μέγεθος μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, να καταστρατηγεί τα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας.

Η κοινοβουλευτική πρόταση, που εξουσιοδοτεί για ένα έτος τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιτεθεί στις βάσεις του ΡΚΚ, έγινε δεκτή απ’ όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Εθνοσυνέλευση, εξόν από το φιλοκουρδικό Κόμμα για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP)

Από τους 526 παρόντες βουλευτές, οι 507 ψήφισαν υπέρ κι οι 19 κατά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, που εισηγήθηκε το κείμενο, επέμεινε στο σημείο ότι αποκλειστικός στόχος της όποιας εισβολής θα είναι το ΡΚΚ και μόνον και πως η Άγκυρα δεν έχει κάποια εδαφική, ή άλλη διεκδίκηση, εναντίον του Ιράκ.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν προειδοποίησε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του.

Το ιρακινό Κουρδιστάν προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα κατά μιας στρατιωτικής της επέμβασης στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο "τη σταθερότητα στην περιοχή" .

Η προειδοποίηση έγινε μετά την ψήφιση από το τουρκικό κοινοβούλιο έγκρισης των ενεργειών της χώρας κατά των κούρδων ανταρτών που έχουν καταφύγει και ζουν στο βόρειο Ιράκ.

"Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια εισβολή τους στο έδαφος μιας άλλης χώρας αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες και συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κάτι που θα καταστρέψει τη σταθερότητα στην περιοχή", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαμάλ Αμπντουλάχ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο σύρος πρόεδρος υποστηρίζει τα σχέδια της Αγκυρας

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ότι υποστηρίζει μία ενδεχόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ εναντίον θέσεων των κούρδων ανταρτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια επιχείρηση απορρέει από ένα "νόμιμο δικαίωμα" της Τουρκίας.

"Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες", είπε ο Ασαντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλαχ Γκιούλ.

"Θεωρούμε ότι πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας", πρόσθεσε.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι ο πρώτος άραβας ηγέτης που τάσσεται υπέρ των σχεδίων της Τουρκίας να επέμβει στρατιωτικά στο βόρειο Ιράκ για να "εκκαθαρίσει" τις βάσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των τούρκων στρατιωτών.

Ο ιρακινός πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να μην εξαπολύσει επίθεση

Ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί κάλεσε σήμερα την Τουρκία να μην εξαπολύσει επίθεση κατά των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την επίλυση του προβλήματος.

"Ελπίζουμε η σοφία του φίλου μας (τούρκου) πρωθυπουργού (Ταγίπ) Ερντογάν να είναι τόσο μεγάλη που να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση", δήλωσε ο Ταλαμπανί σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Το Ιράκ επιθυμεί την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση, πρόσθεσε.

"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις τουρκικές αρχές και να ενεργοποιήσουμε την επιτροπή που έχει σχηματιστεί από την Αμερική, την Τουρκία και το Ιράκ για την επίλυση του προβλήματος αυτού", σημείωσε.

Το Ιράκ αντιτίθεται στη δράση του ΡΚΚ και του έχει ζητήσει να εγκαταλείψει τα όπλα, επισήμανε ο ιρακινός πρόεδρος.

"Θεωρούμε ότι οι δραστηριότητες του ΡΚΚ τάσσονται κατά των συμφερόντων του κουρδικού λαού και κατά των συμφερόντων της Τουρκίας (...) Έχουμε ζητήσει από το ΡΚΚ να σταματήσει τον αγώνα και να τερματίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα", κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, διαψεύδεται από την Αγκυρα ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν κοινή επιχείρηση κατά του PKK. Ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν πρότεινε στην Τουρκία τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κούρδων ανταρτών που κρύβονται στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αγκυρα.

Νωρίτερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είχε μεταδώσει ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κούρδων ανταρτών, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει μία εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ. "Ας συνεργαστούμε σε ό,τι χρειάζεται", είπε ο Μάλικι στον Ερντογάν, διόρθωσε ο αξιωματούχος.

Δηλώσεις Ιρακινού αντιπροέδρου
Ο ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ-Χασέμι πιστεύει ότι έπεισε την Αγκυρα να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία αναφορικά με τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών εναντίον του τουρκικού εδάφους από το βόρειο Ιράκ, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

"Αποκόμισα αυτό που ήθελα από τις συνομιλίες", φέρεται ότι δήλωσε ο αλ-Χασέμι, ο οποίος έκανε λόγο για μια "νέα ατμόσφαιρα" στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης για τις βάσεις των κούρδων ανταρτών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο αλ-Χασέμι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τούρκους ηγέτες στην Αγκυρα, ζήτησε από την Τουρκία χρόνο για τη ρύθμιση του προβλήματος με τους κούρδους αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος από το βόρειο Ιράκ.

Ο αλ-Χασέμι διαβεβαίωσε ότι η Βαγδάτη είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών. "Δώστε μας χρόνο για να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να ρυθμίσουμε το πρόβλημα αυτό που απειλεί την εθνική ασφάλεια των δυο χωρών", πρόσθεσε.

"Εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την ασφάλειά της", τόνισε ο ιρακινός αξιωματούχος.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: