Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Δικαιώματα στην Ανταρκτική ζητά η Βρετανία

Δικαιώματα στην Ανταρκτική ζητά η Βρετανία

Τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων βυθού ανοικτά της Ανταρκτικής ετοιμάζεται να διεκδικήσει στον ΟΗΕ η Βρετανία, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Guardian. Υστερα από τη διεκδίκηση υποθαλάσσιων εκτάσεων από τη Ρωσία στον Αρκτικό Ωκεανό το περασμένο καλοκαίρι, και της Γαλλίας γύρω από τη Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Βρετανία ετοιμάζεται να καταθέσει στον ΟΗΕ πέντε αιτήματα διεκδίκησης εδαφών ή εκτάσεων του βυθού. Αιτία των επεκτατικών αιτημάτων για ακόμη μια φορά είναι η εν δυνάμει εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μεταλλεύματα), που κρύβεται στις περιοχές αυτές και πλέον γίνεται ή θα γίνει προσβάσιμος λόγω του λιώσιμου των πάγων.

Επιβεβαίωση
Το Φόρειν Οφις επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία προωθεί διεκδικήσεις σε πέντε περιοχές του πλανήτη, που πληρούν τις απαραίτητες γεωλογικές προϋποθέσεις βάσει του άρθρου 76 της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκειται για τον Κόλπο του Μπισκέι, υποθαλάσσιες εκτάσεις γύρω από τη βρετανική Ασουνθιόν, ανοικτά των Εδαφών της Βρετανικής Ανταρκτικής, γύρω από τις Νήσους Φόκλαντ και τη Νότια Γεωργία, καθώς και στη λεκάνη Χάτον-Ρόκολ.

Οι διεκδικήσεις γύρω από την Ανταρκτική έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της Συνθήκης της Ανταρκτικής του 1959, την οποία έχει υπογράψει και η Βρετανία, η οποία προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται καμία νέα διεκδίκηση στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν εδαφικές διαμάχες. Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι συλλέγονται στοιχεία τα οποία θα στηρίξουν το αίτημα για επέκταση των βρετανικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και των μεταλλευμάτων σε ακτίνα 350 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανταρκτικής.

«Υφαλος»
Οι προσπάθειες των Βρετανών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσκρούσουν στον «ύφαλο» της Αργεντινής και της Χιλής, καθώς η διεκδικούμενη περιοχή συμπίπτει με τις εδαφικές διεκδικήσεις των δύο αυτών χωρών. Επίσης, το περιβαλλοντικό πρωτόκολλο της Συνθήκης της Ανταρκτικής, που υπεγράφη το 1991, απαγορεύει κάθε δραστηριότητα σχετική με τα μεταλλεύματα της περιοχής, πλην των επιστημονικών ερευνών. Η συνθήκη ωστόσο επιτρέπει τη νόμιμη επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κατά 350 μίλια, έστω προσωρινά μέχρι να διευθετηθεί ενδεχόμενη διαφωνία, τα οποία περιορίζονται μονάχα από τυχόν άλλες διεκδικήσεις γειτονικών χωρών.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: