Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Τ. Ερντογάν θα αποφασίσει για την απαγόρευση της μαντίλας

Ο Τ. Ερντογάν θα αποφασίσει για την απαγόρευση της μαντίλας

Η ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ απόφαση για το εάν το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα επιτρέπει την μαντίλα στα πανεπιστήμια θα αφεθεί στον πρωθυπουργό αφού η επιτροπή που εκπονεί το νέο σύνταγμα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μία συμφωνία,σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι του κοσμικού καθεστώτος,συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου στρατεύματος,θεωρούν την χρήση της μαντίλας στα πανεπιστήμια ως απειλή για το κοσμικό καθεστώς.Κατηγορούν το επανεκλεγέν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,που έχει τις ρίζες του στο πολιτικό ισλάμ,ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το κοσμικό καθεστώς και το νέο σύνταγμα θεωρείται ως η επόμενη πηγή έντασης.

Οι μαντίλες στην κυρίως μουσουλμανική Τουρκία απαγορεύονται στα δημόσια κτίρια,πανεπιστήμια και σχολεία,αλλά ένα ποσοστό περίπου 60% μεταξύ των γυναικών καλύπτει το κεφάλι τους.

Η εφημερίδα Χουριέτ και το CNN Turk μετέδωσαν σήμερα ότι η επιτροπή εκπόνησης του νέου συντάγματος δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στο θέμα και την σχετική απόφαση θα πρέπει να λάβει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.Η σύζυγος του τελευταίου φοράει μαντίλα ενώ η κόρη του σπουδάζει στις ΗΠΑ όπου της επιτρέπεται να καλύπτει το κεφάλι της.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι είναι υπέρ της άρσης της απαγόρευσης,αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποιον τρόπο θα αποφασίσει τώρα.

Η σύζυγος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ πηγε την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση,ενώ η κόρη του προκάλεσε πολλές συζητήσεις επειδή φορούσε μαντίλα στην τελετή αποφοίτησής της.

Το σχέδιο του νέου συντάγματος είναι πιθανόν να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου,φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι.Το κόμμα έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιαστεί το νέο σύνταγμα στο κοινοβούλιο στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: