Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 69-78: Ευχαριστούμε όπως και να'χει...

ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 69-78: Ευχαριστούμε όπως και να'χει...

Η Εθνική μας ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει τη Λιθουανία και να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Η ήττα από την παρέα του Γιασικεβίτσιους με 78-69 την άφησε τέταρτη, αφού δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να βρει ρυθμό και να σταματήσει τον τρίποντο "βομβαρδισμό" που δεχόταν. Παρόλα αυτά, η αναγνώριση της προσπάθειας είναι καθολική και η πίστη σε αυτή την ομάδα δε χάνεται τόσο εύκολα.

Σε έναν ακόμα μικρό τελικό η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση, αλλά αυτή τη φορά η απώλεια ήταν διπλή, αφού εκτός του μεταλλίου χάθηκε και η απευθείας πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά οι πάνω-κάτω οι ίδιοι θα... ταλαιπωρηθούν του χρόνου με τη συμμετοχή τους στο προολυμπιακό τουρνουά και για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να ξεκουραστούν.

Όσον αφορά το παιχνίδι; Η ελληνική ομάδα δεν μπήκε σε κανένα σημείο στο κλίμα του αγώνα και δεν κατάφερε να είναι συγκεντρωμένη 100% στην προσπάθεια που έπρεπε να γίνει σε άμυνα κι επίθεση. Οι Λιθουανοί «χτύπησαν» με το μεγάλο τους όπλο που είναι η περιφέρεια και με το εκπληκτικό 15/26 τρίποντα, έναντι του μόλις 9/28 δίποντα, εκμεταλλεύτηκαν την όχι και τόσο καλή δική μας άμυνα σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Ζήσης και Βασιλόπουλος ήταν οι παίκτες με τη μεγαλύτερη διάθεση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τον πρώτο να πετυχαίνει 23 πόντους (4/7δ., 3/5τρ., 6/6β.) και να ισοφαρίζει το ατομικό του ρεκόρ με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ ο δεύτερος είχε 8 πόντους, βγάζοντας τρομερή ενέργεια στο παρκέ. Ίσως η υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό με τους Ισπανούς εξάντλησε την ομάδα και γι ' αυτό δεν κατάφερε να μπει στο πνεύμα του αγώνα, αλλά όπως και να 'χει οι Έλληνες φίλαθλοι χειροκρότησαν με την καρδιά τους τη «γαλανόλευκη». Δεν πειράζει, το Πεκίνο είναι κοντά κι εκεί θα «ξεχρεώσουμε». Ψηλά το κεφάλι.

Ο Δήμος Ντικούδης πέτυχε το πρώτο καλάθι του μικρού τελικού, για να απαντήσει ο Κ. Λαβρίνοβιτς με τρίποντο και να κάνει το 2-3 για τους Λιθουανούς. Ο ίδιος παίκτης πέτυχε άλλους τέσσερις συνεχόμενους πόντους για το 2-7 υπέρ των πρώην Σοβιετικών στο 3', την ώρα που οι επιθέσεις της Ελλάδας έδειχναν να γίνονται χωρίς καθαρό μυαλό. Το δεύτερο καλάθι της Εθνικής μας σε 4'30'' πέτυχε ξανά ο Ντικούδης

Με καλάθι του Ζήση και τρίποντο του Σισκάουσκας το σκορ στο 5' έγινε 6-12, με τον Γιαννάκη να κάνει αλλαγές προκειμένου να καταφέρει να βρει το σχήμα που θα έδινε ρυθμό στην ελληνική ομάδα. Ο Παπαλουκάς με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έκανε το 10-14 στο 7', σε ένα σημείο που η άμυνά μας έδειχνε να συνέρχεται και με τους τρεις κοντούς, Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Ζήση να βρίσκουμε και επιθετικά ρυθμό. Ο Νίκος Ζήσης ήταν εξαιρετικός στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο ολοκληρώθηκε με τους Λιθουανούς στο +1, 19-20 και τη «γαλανόλευκη» να... παίρνει σιγά-σιγά μπροστά.

Ο Κ. Λαβρίνοβιτς όπως και στο ξεκίνημα του αγώνα, πέτυχε τρίποντο για να κάνει το 19-23, για να σκοράρει ο Γιάννης Μπουρούσης το πρώτο καλάθι της Εθνικής μας (21-23) στο 12'. Με νέο τρίποντο του Ζήση η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα, 24-23, με τον άσο της ΤΣΣΚΑ πλέον να έχει ήδη 12 πόντους. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδωσε αέρα τριών πόντων στην Εθνική μας, 29-26, με 6'23'' να απομένουν για το ημίχρονο.

Συνεχόμενες χαμένες ελληνικές επιθέσεις και ένα αντιαθλητικό φάουλ που κανείς δεν κατάλαβε γιατί χρεώθηκε στον Ντικούδη, επέτρεψαν στους Λιθουανούς να ανακτήσουν τα ηνία, 29-32 στο 16'. Μια τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος επέτρεψε στον Γιασικεβίτσιους να πετύχει δύο πόντους και στην επαναφορά της μπάλας ο Κλέιζα με τρίποντο ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 30-39. Δύο βολές του Παπαλουκά και δύο του Βασιλόπουλου μείωσαν το σκορ, 34-39, 1'30'' πριν τη λήξη του πρώτου μέρους.

Το εικοσάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Λιθουανούς στο +7, 34-41, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν άριστα το «δώρο» που τους έκανε η Εθνική μας ομάδα. Η ομάδα του Μπουτάουτας, κατά την προσφιλή της συνήθεια σε αυτό του τουρνουά, είχε κυριαρχήσει στα ριμπάουντ 21 έναντι 15, ενώ είχε και 8 ασίστ έναντι 3 της Ελλάδας, η οποία όσο αφορά τα ποσοστά, είχε 3/12 τρίποντα έναντι 7/15 των Λιθουανών. Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς και Νίκος Ζήσης είχαν από 12 πόντους έκαστος με εξαιρετική στατιστική: 3/4δ., 2/2τρ., ο φοργουορντ της Λιθουανίας, 3/3δ., 2/2τρ., ο Έλληνας γκαρντ.

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος πέτυχε το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου και με μια καλή άμυνα και δύο εύστοχες βολές του Ζήση, η διαφορά έπεσε στους τρεις, 38-41, μέσα σε ένα λεπτό. Ο Γιασικεβίτσιους όμως με τρίποντο έκανε αμέσως το 38-44 ανεβάζοντας ξανά το προβάδισμα στους έξι πόντους. Μετά από τρεις άστοχες προσπάθειες ο Διαμαντίδης βρήκε στόχο από τα 6,25, αλλά ο Κλέιζα με ένα πολύ δύσκολο καλάθι έκανε το σκορ 41-46, 7'26'' πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο άσος της Λιθουανίας πέτυχε δύο συνεχόμενα τρίποντα για το +8, 44-52 στο 25' με την ελληνική άμυνα να δέχεται πολύ εύκολα το τρίποντο και τους Λιθουανούς να είναι ιδιαίτερα εύστοχοι σε εκείνο το σημείο (10/19). Ο Κ. Λαβρίνοβιτς ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10, 46-46 στο 26', ενώ ανέβηκε και στους 11, 48-59, ενάμισι λεπτό αργότερα. Ο Ζήσης απάντησε με τρίποντο για να μειώσει σε 51-59 στο 28', ενώ ο Βασιλόπουλος τον μιμήθηκε για το 54-59. Ο Κ. Λαβρίνοβιτς με καλάθι και φάουλ έκανε το 54-62 για την ομάδα του Μπουτάουτας, που ήταν και το σκορ του τριαντάλεπτου.

Με καλάθι του Νίκου Ζήση (56-62) μπήκαμε στην τελική ευθεία του παιχνιδιού. Η δυσκολία στην επίθεση εξακολουθούσε να υπάρχει, όπως και η ευστοχία των Λιθουανών από τη γραμμή των 6,25. Ο Γιασάιτις έκανε το σκορ 58-67 στο 34', με την ελληνική ομάδα να μην έχει σωστές επιλογές και να είναι ιδιαίτερα άστοχη στις τελευταίες επιθέσεις. Ο Σισκάουσκας ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 58-70, κάνοντας πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Εθνική μας, η οποία δεν είχε ρυθμό στο παιχνίδι της.

Η πίεση σε όλο το γήπεδο ξεκίνησε στο τελευταίο πεντάλεπτο, σε μια προσπάθεια του Γιαννάκη να γυρίσει το ματς. Ο Διαμαντίδης με δύο βολές έκανε το σκορ 62-70, αλλά ο Σισκάουσκας και πάλι είχε την απάντηση, για το 62-73, τρία λεπτά πριν το τέλος. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού πήρε το παιχνίδι πάνω του στο πιο κρίσιμο σημείο και με ένα ακόμη καλάθι στη λήξη του χρόνου της επίθεσης της Λιθουανίας, έκανε το σκορ 64-75, δύο λεπτά πριν να τελειώσει το παιχνίδι. Ο Ντικούδης με τέσσερις συνεχόμενες εύστοχες βολές, μείωσε στους επτά, 68-75, με 1'19'' να απομένει.

Η άμυνα απέδωσε καρπούς και απέμεναν 54'', ο Ντικούδης κέρδισε φάουλ, έβαλε μόνο τη μια για το 69-75, με 41'' στο χρονόμετρο. Το κλέψιμο δεν ήρθε, οι Λιθουανοί γύρισαν εξαιρετικά τη μπάλα και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έβαλε την υπογραφή του στο φινάλε της αναμέτρησης. Τελικό σκορ 69-78 και η ομάδα του Μπουτάουτας πήρε το χάλκινο μετάλλιο και θα δώσει το παρόν στο Πεκίνο χωρίς να χρειαστεί να περάσει το «Γολγοθά» του προολυμπιακού τουρνουά.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 34-41, 54-62, 69-78

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Μπουρούσης 4, Ζήσης 23 (3), Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος 8 (1), Πελεκάνος, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 10, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 7 (1), Παπαδόπουλος, Κακιούζης

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Μπουτάουτας): Καουκένας 5 (1), Γκούστας, Μασιούλις 3 (1), Ν. Λαβρίνοβιτς 6, Σισκάουσκας 13 (3), Σονκάιλα 2, Γιασάιτις 6 (2), Κλέιζα 13 (3), Κ. Λαβρίνοβιτς 19 (2), Γιασικεβίτσιους 11 (3), Γιανκούνας, Γιαφτόκας

Πηγή: Sportnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: